In cadrul initiativei Blocului National Sindical (BNS), o echipa de experti coordonata de prof. dr. Alexandru Athanasiu a elaborat deja un proiect de lege care "sa corecteze erorile din actualul Cod al Muncii" si care sa echilibreze relatia dintre angajat si angajator.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a precizat ca doreste ca schimbarile din Codul Muncii sa fie facute printr-o initiativa civica, iar acestea au fost gandite "pentru punerea in parametri de normalitate" a actualului act normativ, care a fost modificat "in mod brutal", scrie Mediafax.

Alexandru Athanasiu a declarat ca setul de propuneri nu este "rezultatul unei discutii de cabinet", asa cum s-a intamplat in 2011, cand s-a impus cu forta o legislatie a muncii care, in Grecia, a fost respinsa dupa un an.

Initiatorii proiectului de modificare a Codului Muncii doresc reducerea perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati, marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele pe durata determinata de la trei la cinci ani, abrogarea dispozitiei care permite angajatorului sa poata dispune suspendarea contractului individual de munca in cazul reducerii temporare a activitatii, dar si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta, in sensul in care aceasta nu va putea constitui motiv de concediere.

Documentul urmareste si o noua viziune in selectarea personalului, initiatorii precizand ca, in Romania, selectia se face pe criterii ce tin de afinitati, de gradul de rudenie sau chiar pe criterii oneroase.

"Pe toate palierele, selectia nu se face pe criterii de utilitate, ci pe criterii de proximitate. Am propus posibilitatea utilizarii alternative a concursului sau probei practice. Ori e concurs, ori e perioada de proba pentru angajare", a mai spus Athanasiu.

El a mai precizat ca se solicita si modificarea termenului de 45 de zile prevazut in prezent pentru ca reincadrarea angajatilor in cazul unor concedieri colective, precizand ca aceasta perioada a fost redusa de la noua luni, iar in Franta este de un an.

Proiectul de modificare vizeaza si prevederile privind munca prin agent de munca temporara. Astfel, se solicita reglementarea cazurilor in care un utilizator poate apela la agenti de munca temporara, stabilirea unei reguli potrivit careia contractul de munca temporara se incheie pe durata nedeterminata, dar si ca salariul primit de angajatul temporar pentru fiecare misiune sa nu fie inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca saun una similara cu cea a salariatului temporar.

Totodata, documentul elaborat de BNS prevede modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica si avut in vedere la fundamentarea bugetului de stat. Se doreste, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, in sensul acordarii somerilor si pensionarilor a posibilitatii de a adera la sindicatele constituite si al extinderii interdictiei de concediere a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, precum si a reprezentantilor salariatilor pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate si pe o perioada de doi ani de la incetarea mandatului.

Proiectul de modificarea al Codului Muncii include si schimbari ale jurisdictiei muncii, in sensul introducerii distinctiei intre conflictele de drepturi si conflicte de interese, dar si a obligatiei instantei de a incerca stingerea conflictului de drepturi prin impacarea partilor.

Tot in modificarile jurisdictiei muncii se propune introducerea prevederii potrivit careia hotararile prin care se solutioneaza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfarsit dezbaterile.

BNS a precizat ca, pentru a putea prezenta proiectul de modificare in Parlament, ca initiativa civica, are nevoie de strangerea a 100.000 de semnaturi in sase luni de zile, estimand ca aceasta campanie se va desfasura in intervalul noiembrie 2012 - aprilie 2013.

Dupa depunerea in Parlament a proiectului de modificare si a semnaturilor stranse, Curtea Constitutionala va trebui sa avizeze acest demers.