"Cand un angajat isi doreste sa promoveze, este indicat sa exprime dorinta de a face altceva in primul rand managerului direct. In discutia cu acesta nu trenuie sa ezite sa intrebe: <<Tu ce ma vezi facand in etapa urmatoare?>>, pentru ca indrumarea sefului direct, si mai apoi sprijinul sau, sunt foarte importante", a explicat pentru incont.ro Cristina Popescu, manager al agentiei de recrutare Qpas.
"Sunt situatii in care poate promova dupa sase luni de la angajare si situatii in care promoveaza dupa 3-4 ani de activitate intr-o companie. Este nevoie de timp pentru ca angajatul sa se integreze si sa evolueze sanatos. Consider ca promovarea poate veni dupa un an si jumatate, doi ani de la angajare. Performanta individuala este factorul cel mai important, urmeaza atitudinea angajatului si dorinta acestuia de a se dezvolta si nu in ultimul rand, structura angajatorului trebuie sa permita o avansare", a precizat managerul companiei de recrutare.
Specialistul in resurse umane crede ca: "Schimbarea jobului aduce in general si o crestere salariala. Dar nu acesta trebuie sa fie singurul motiv pentru care sa ne dorim o schimbare a locului de munca, chiar daca intr-un final salariul pe care il primim este rezultatul muncii si recompensa imediata. Nu se considera o gresala majora sa faci o schimbare de job la un an sau un an si jumatate, dar poate ascunde si o reala problema daca toate schimbarile de job au fost facute cu aceasta frecventa. Un CV frumos este acela care contine si experienta indelungata intr-o singura companie, 3-5 ani si eventual a avut ocazia ca in aceasta perioada sa beneficieze de o promovare."
Penelope Trunk, expert in cariera si fondatoare a trei start-up-uri, ii sfatuieste pe toti cei care asteapta un semn de la angajatori.
“Nu sunt de parere ca toata lumea merita o promovare si o crestere de salariu doar pentru ca lucreaza de ceva timp intr-o companie. Daca ti-ai petrecut ultimii trei ani intr-o organizatie, probabil ca astepti ca in cel de-al patrulea an sa aiba loc o avansare,nu? De ce crezi asta neaparat? Daca vrei sa promovezi, trebuie sa inveti in permanenta si sa-ti imbunatatesti abilitatile”, spune aceasta, citata de
Business Insider.
Trunk, de profesie avocat, crede ca dupa de doi ani de zile un angajat incepe sa se plafoneze daca lucreaza pe aceeasi pozitie. Potrivit specialistului, rutina activitatilor de zi cu zi opresc oamenii din dezvoltare.
“Daca vrei sa faci mai multi bani, trebuie sa-ti schimbi mai des joburile”, este de parere fondatoarea, care marturiseste ca inainte de a recruta oameni din afara companiei, cauta talente ce nu se gasesc in interior. Pe scurt, are nevoie de oameni care sa aduca un suflu nou corporatiei.
Barbatii, mai bine platiti decat femeile
In ceea ce-i priveste insa pe cei care se declara indragostiti de locul de munca, acestia se pot confrunta cu alte tipuri de probleme. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta online PayScale, in luna martie, cele mai mari salarii sunt atinse in jurul varstei de 40 de ani, de catre persoanele cu studii superioare. In cazul barbatilor vorbim despre 45 de ani. Femeile sunt avantajate, fiind mai bine platite in jurul varstei de 37 ani. Cu toate astea, reprezentantii sexului masculin sunt mai bine remunerati decat colegele lor, conform cercetarilor.
Cum comenteaza specialistul HR statisticile americane? "Varsta poate deveni o problema in conditiile in care angajatul se incadreaza la nivelul unui specialist, dar nu a crescut din punctul de vedere al responsabilitati in timp. Vechimea si varsta pot juca un rol destul de important in momentul promovarii si pot avea impact atat pozitiv, cat si negativ in promovare", precizeaza Cristina Popescu.
Trunk sustine ca unii angajati se evalueaza la scoruri uriase. “Atunci cand mergi la interviuri si primesti cam aceeasi oferta de fiecare data, acesta poate fi un semn ca ai atins plafonul de sticla”, spune aceasta. Ea le atrage atentia salariatilor ca exista o limita a venitului, pe care o ating la un moment dat.
“Activitatea din cadrul unui singur loc de munca nu valoreaza mai mult de 10 ani de experienta. Care este diferenta dintre un jurnalist cu 14 ani de experienta si unul cu sapte ani de activitate?”, afirma specialistul. Trunk sfatuieste angajatii sa-si dea demisia din functie atunci cand considera ca au invatat tot ce se putea si nu sunt platiti pe masura competentelor si eforturilor depuse. Un astfel de moment se intampla, in medie, dupa fiecare doi ani petrecuti intr-o intreprindere.
“Sfatul meu este sa va urmati intuitia si sa plecati atunci cand simtiti ca ati invatat tot ce se putea. In caz contrar, intervine rutina, iar in final, plafonarea”, spune intreprinzatoarea.
Citeste si: