VIDEO: Bugetarii intra in Saptamana Patimilor cu un nod in gat! Al doilea val de disponibilizari se pregateste sa ii loveasca!
Deocamdata, nu se stie cat de tare ii va lovi acest al doilea val pe angajatii de la stat. cert este insa ca Emil Boc le-a cerut ministrilor sa vina cu noi liste de concedieri pentru a reduce cheltuielile cu personalul. Guvernul are nevoie de bani ca de aer, dupa ce in primele doua luni ale anului a risipit cu 1,5 miliarde de euro mai mult decat a incasat!
In spatele usilor inchise, Guvernul pregateste ceva!
Sunt in stare de alerta toti bugetarii din ministere, primarii, prefecturi, agentii, inspectorate sau companii de stat. Premierul Emil Boc (foto) se fereste insa sa intre in detalii. Mai nou si cuvantul "disponibilizari" a disparut din vocabularul primui-ministru. Suna parca mai bine: "standard de cost"!
'Standardele de cost.... Este un element care sta la baza stabilirii exacte a numarului de functionari publici... Nu avem o cifra prestabilita de disponibiilzari. Nu avem o tinta precisa la cate reduceri ar trebui sa se efectueze", spune Emil Boc.
Nici ministrul Economiei nu mai discuta de concedieri ci despre un suflu nou.
'Resursa umana care lucreaza in momentul de fata in CNH este una imbatranita. De aceea, va trebui sa creem posibilitatea improspatarii resursei umane la nivelul CNH-ului", a explicat Adriean Videanu.
In ianuarie, Sebastian Vladescu vorbea de 100.000 de disponibilizati din sectorul public. Si-a retras repede declaratia, dupa ce a fost mustrat de premier.
Deocamdata, singurele restructurari s-au facut in agentiile de stat, de unde au fost taiate aproape 9.400 de posturi.
"Pana acum, Guvernul Boc nu a taiat din personalul bugetar, ci pur si simplu a taiat posturile, care nu erau ocupate. Acum trebuie sa taie efectiv din personalul bugetar", a explicat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.
In primele doua luni, Romania a inregistrat un deficit bugetar de aproape 1,5 miliarde de euro. In lipsa unor masuri anticriza eficiente, recesiunea s-a adancit.
Oamenii n-au mai fost cheltuitori asa ca incasarile din TVA au scazut cu 19%. Firmele si-au inchis liniile de productie, iar incasarile din impozitele pe venit sunt mai mici cu aproape 8%. In acest timp, statul, in loc sa stranga cureaua, a dat pe bunuri si serviciii cu 12% mai mult ca anul trecut.
Mai mult decat atat, Executivul a majorat cheltuielile de asistenta sociala cu 17 procente. Banii sunt pe terminate!
Pe acelasi subiect: