Dupa anuntul facut de liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, dar si dupa ce au auzit declaratiile ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si ale sefului ANAF, Sorin Blejnar, protestatarii au decis sa incheie manifestarea si sa plece.

Primii care au renuntat la protest au fost cei care pichetau institutia de afara, de pe trotuar. Acestia au primit cu aplauze anuntul liderului "Sed Lex" legat de acordarea stimulentelor "pentru totdeauna".

Nucleul dur care de altfel a si declansat intreaga manifestatie, format din angajatii Ministerului Finantelor care protestau in holul cladirii, in fata biroului ministrului, unii de mai bine de 24 de ore, s-au lasat convinsi sa plece mai greu.

Cativa dintre ei le-au cerut chiar explicit liderilor sindicali sa incheie un protocol cu ministrul Gheorghe Ialomitianu, document in care sa se regaseasca toate cele stabilite in timpul negocierilor.

"Nu plecam pana nu vedem semnat protocolul", i-a spus lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, unul dintre protestatarii aflati in Ministerul Finantelor inca de miercuri dupa-amiaza.

Dupa cateva runde de discutii si dupa ce atat Oprescu, cat si Marica au discutat pe rand cu zeci de grupuri de nemultumiti, acestia au acceptat sa plece si sa renunte la protest fara a mai vedea vreun protocol semnat.

"Mergem pe incredere, dar daca nu se intampla asa, o sa ne intoarcem", a spus acelasi barbat, inainte de a cobori scarile spre iesirea din Ministerul Finantelor.

La momentul transmiterii acestei stiri, angajatii Ministerului de Finante incepusera deja sa adune sticlele de plastic si ambalajele lasate de protestatari pe holul de la etajul 1, in fata biroului ministrului de Finante si sa reaseze mobilierul din birou folosit de acestia in cele peste 24 de ore de protest.

Sute de angajati din Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au declansat miercuri un protest spontan, nemultumiti ca nu au primit in ultimele doua luni stimulente financiare.

Ulterior, protestul s-a extins la nivelul intregii tari.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a spus, joi, angajatilor ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare.

El a mai spus ca stimulentele vor fi platite doar angajatilor care au muncit suplimentar si au avut rezultate deosebite, nu tuturor salariatilor din minister.

"Cei care au rezultate foarte bune, aceia vor primi stimulentele, nu toata lumea si nu pe criterii subiective", a explicat Ialomitianu.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a spus ca oferta inaintata angajatilor Ministerului Finantelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabila doar daca salariatii reiau vineri dimineata munca.

"Aceasta oferta facuta de domnul ministru (Gheorghe Ialomitianu - n.r.), de noi, cu o corecta acordare a stimulentelor, este valabila cu o singura conditie: ca de maine dimineata sa se prezinte la birou si sa-si reia munca", a spus Blejnar.

El a mentionat ca, in caz contrar, se va lua in considerare inclusiv o actiune in instanta pentru suspendarea grevei.

Blejnar a mai spus ca nu crede ca protestul angajatilor din Ministerul Finantelor a fost spontan.