Seful statului a sustinut ca Romania "sta mai bine" decat Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia, din punctul de vedere al echilibrelor macroeconomice si al nevoii de a se imprumuta.

Traian Basescu a precizat ca semnalul sau si al FMI este: "Atentie, Romania este inca fragila".

El a adaugat ca "au fost cativa politicieni care au aflat" ca Romania a reusit sa faca venituri cu 451 de milioane de lei mai mult decat era planificat, la care se adauga faptul ca a reusit sa cheltuiasca mai putin cu 1,4 miliarde de lei cu aparatul de stat, astfel ca in total ar rezulta aproximativ 2,5 miliarde de lei, adica aproape jumatate de miliard de euro.

"De aici discutia «putem da inapoi cateva procente la salarii?»", a explicat presedintele, el sustinand ca este un "gand firesc, dar necinstit", deoarece "cei care au lansat zvonul au uitat sa spuna ca Romania trebuie sa completeze deficitul de la Fondul de Pensii care este de 14,2 miliarde de lei".

"De ce sa nu folosim cei 2,5 miliarde de lei pentru a acoperi din aceasta gaura uriasa de la Fondul de Pensii?", a adaugat seful statului.

Presedintele Basescu a explicat ca promisiunea de fost de "a incerca" recuperarea de la 1 ianuarie 2012 a diminuarii salariale, deoarece "situatia este inca fragila".

"Romania este in situatia de a merge pe sarma, cu atentie, fara populisme, cu pragmatism", a subliniat Traian Basescu, precizand ca atat el, cat si premierul Emil Boc ar fi fost bucurosi sa anunte mariri de pensii si salarii.

"Marea problema este ziua de maine", a avertizat presedintele.