Asemanarile dintre cele doua clasamente se opresc insa la cifra de afaceri, pentru ca antre­pre­norii romani au invatat ca fara profit nu pot su­pra­vietui pe piata in timp ce companiile din energie, transporturi sau minerit din portofoliul sta­tului au acumulat pierderi de aproape 500 mil. euro anul trecut, noteaza Ziarul Financiar.

Astfel, din cele 35 de companii de stat ana­lizate, 13 au inregistrat pierderi anul trecut, aces­tea ridicandu-se la un nivel total de aproape un miliard de euro. Liderul acestui clasament al mi­nusurilor este CFR SA (pierderi de 300 mil. euro), urmat de Compania Nationala a Huilei, CFR Marfa, Ter­moelectrica, TAROM, Oltchim, Posta Ro­mana, CFR Calatori, Complexul Energetic Turceni si SNLO.

In cele mai multe cazuri, companiile analizate si-au marit pierderile comparativ cu 2009, astfel ca eter­nele discutii despre restructurarea si eficien­ti­za­rea fir­me­lor de stat au ramas doar la stadiul de vorbe.

La partea opusa insa sunt si companii care inclina putin balanta in fa­voarea statului roman, asa cum este cazul Romgaz, Trans­gaz sau Hidroelectrica.

Cele 100 de companii controlate de oameni de afaceri romani au avut anul trecut un profit cumulat de 430 mil. euro, respectiv o marja de aproape 4%, iar numai noua companii din 100 au fost pe pierderi. Spre comparatie, 14 companii detinute de romani au fost pe pierderi in 2009.

Desi nu au avut sprijinul unor companii-mama puternice, iar bancile au fost mai reticente in a le acorda credite, antreprenorii romani au reusit sa-si consolideze pozitiile, iar deciziile de restructurare si identificarea unor noi piete le-au asigurat profiturile si intr-un an de recesiune.

Citeste continuarea pe www.zf.ro