Antreprenori romani vs. companii de stat sau cum reusesc oamenii de afaceri sa faca profit in timp ce companiile statului acumuleaza pierderi
Astfel, primii 100 de antreprenori romani au avut in 2010 afaceri cumulate de 11 mld. euro, nivel apropiat de cel raportat in acelasi an de cele mai mari 35 de companii controlate de stat.
Asemanarile dintre cele doua clasamente se opresc insa la cifra de afaceri, pentru ca antreprenorii romani au invatat ca fara profit nu pot supravietui pe piata in timp ce companiile din energie, transporturi sau minerit din portofoliul statului au acumulat pierderi de aproape 500 mil. euro anul trecut, noteaza Ziarul Financiar.
Astfel, din cele 35 de companii de stat analizate, 13 au inregistrat pierderi anul trecut, acestea ridicandu-se la un nivel total de aproape un miliard de euro. Liderul acestui clasament al minusurilor este CFR SA (pierderi de 300 mil. euro), urmat de Compania Nationala a Huilei, CFR Marfa, Termoelectrica, TAROM, Oltchim, Posta Romana, CFR Calatori, Complexul Energetic Turceni si SNLO.
In cele mai multe cazuri, companiile analizate si-au marit pierderile comparativ cu 2009, astfel ca eternele discutii despre restructurarea si eficientizarea firmelor de stat au ramas doar la stadiul de vorbe.
La partea opusa insa sunt si companii care inclina putin balanta in favoarea statului roman, asa cum este cazul Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica.
Cele 100 de companii controlate de oameni de afaceri romani au avut anul trecut un profit cumulat de 430 mil. euro, respectiv o marja de aproape 4%, iar numai noua companii din 100 au fost pe pierderi. Spre comparatie, 14 companii detinute de romani au fost pe pierderi in 2009.
Desi nu au avut sprijinul unor companii-mama puternice, iar bancile au fost mai reticente in a le acorda credite, antreprenorii romani au reusit sa-si consolideze pozitiile, iar deciziile de restructurare si identificarea unor noi piete le-au asigurat profiturile si intr-un an de recesiune.
Pe acelasi subiect: