Fondatorul Dell dezvaluie tinerilor antreprenori secretele unei afaceri nascute intr-un camin studentesc VIDEO
Noua tineri antreprenori s-au intalnit cu fondatorul companiei Dell intr-un seminar organizat de revista americana Forbes, luna trecura, in Austin, Texas (SUA). Acestia au vorbit despre secretele reusitei unei afaceri, ba chiar au glumit despre greutatile care apar pe parcurs si modul in care fiecare dintre ei isi manageriaza business-urile.
Cei noua tineri provin din Vermont, Pennsylvania, California de Sud si Utah si sunt studenti atat la universitati de stat, cat si in colegii de arta, iar la un moment dat si-au infiintat propriile companii. De pilda, unul dintre ei este proprietarul firmei EcoScraps, organizatie care produce bani din reciclarea gunoaielor, un alt tanar produce echipamente pentru ski, iar un altul deruleaza un business online.
Cei noua tineri care au participat la seminarul organizat de prestigioasa revista americana impreuna cu fondatorul Dell, sunt: Daniel Blake (23 ani) - fondatorul EcoScraps si student al Universitatii din Brigham Young, Craig Dwyer (23 ani) - proprietarul Mainline Solar si student la Bucknell University, A.J. Forsythe (23 ani) - fondator al iCracked si student la California Polytehnic University, Ernestine Fu (20 ani) - fondator al Alsop Louie Partners, studenta la Stanford University, Zack Hamilton (21 ani) – CEO al companiei DevilWash si student la Arizona State University, Jake Medwell (22 ani) - student la University of Southern California si proprietarul Sole Bycicles, Corinne Prevot (20 ani) - studenta la Middlebury College si fondatoare a Skyda, Nikhil Sethy (23 ani) - student la Northwestern University si proprietar al business-ului Adapt.ly si Tilden Smith (20 ani) – CEO-ul International Pet Solutions si student la Chapman University.
Ce au insa in comun toti tinerii care au dorit ca Michael Dell sa le impartaseasca cate putin din succesul sau? Fiecare dintre cele noua companii au o cifra de afaceri ce depaseste un milion de dolari, iar proprietarii lor inca se afla pe bancile scolii. In regim full-time, zi, sa precizam. Lucru care l-a impresionat in mod placut pe fondatorul cunoscutei companii de IT, ce la randul sau a creat un business estimat la ora actuala la peste 60 miliarde de dolari, intr-o camera de camin a Universitatii din Texas.
Michael Dell le-a vorbit tinerilor despre inceputurile sale antreprenoriale din camera de camin a Universitatii din Texas, acolo unde a pus pe picioare o afacere estimata astazi la peste 60 miliarde de dolari. Michael a fondat compania PC's Limited, cu un capital initial de doar 1.000 de dolari, pe cand era student. La inceput compania asambla calculatoare IBM. Mai tarziu, el a fost convins ca vanzarea computerelor direct catre consumator ii va oferi firmei oportunitatea de a intelege mai bine necesitatile clientilor sai si de a le oferi solutii noi.
Insa, fondatorul Dell a abandonat scoala, pentru a-si dedica tot timpul liber companiei pe care a si rebranduit-o ulterior.
Astazi, Dell este o companie multinationala, cu sediul in Round Rock, Texas, care dezvolta, produce, vinde, si ofera suport pentru calculatoare personale si a alte produse legate de calculator, cu peste 88.000 de angajati.
Michael Dell, considerat al 15-lea miliardar al Americii, cu o avere estimate la 14 miliarde de dolari, a glumit in cadrul seminarului studentesc si le-a dezvaluit tinerilor cateva dintre secretele sale manageriale. Intrebat despre motivul pentru care a ales sa fie antreprenor, Dell le-a raspuns studentilor ca tine de dorinta fiecaruia de a se afirma si de a realize ceva. “Daca astepti ca altcineva sa vina sis a-ti spuna ca esti un antreprenor, ei bine, atunci nu esti asa ceva”, a punctat Dell.
Dell a vorbit, printre altele, si despre importanta mediului de afaceri: „Daca lucrezi intr-un mediu dinamic, in care trebuie sa asimilezi rapid lucrurile, iar ceea ce faci iti place, atunci ai sanse sa evoluezi foarte mult”, dar si despre primul sau salariu de proprietar, de 20.000 de dolari pe an, bani care-i ajungeau sa-si plateasca chiria si pentru diverse utilitati.
De asemenea, Dell le-a povestit studentilor despre primii opt ani din desfasurarea afacerii Dell, despre modul in care business-ul s-a dezvoltat in proportie de 80%. „Principiile dupa care m-am ghidat mereu au fost urmatoarele: la ce anume ma pricep si la ce nu ma pricep? De unde fac rost de cei mai buni angajati care sa ma ajute sa fac lucrurile la care nu ma pricep? Nu voiam sa incerc sa le fac de unul singur”, a marturisit omul de afaceri.
Antreprenorul a vorbit, totodata, despre dezamagirile suferite la inceput si despre impresiile gresite pe care si le-a facut vizavi de cativa dintre angajatii sai. Insa a trecut mai departe si nu a ezitat sa-si caute colaboratori mai buni, pe parcurs.
„Sa nu va angajati prieteni la firma. Eu sunt bucuros ca n-am facut asta”, a fost un alt sfat dat de Michael Dell micilor antreprenori participanti la seminar.
Citeste si:
Miliardarii ascunsi. Cine sunt mogulii pe care bursa i-a imbogatit si i-a scos din anonimat FOTO