In familia Paunescu sunt patru guri de hranit: ambii soti lucreaza la Oltchim din 1989, iar cei doi baieti ai lor, de 13 si 15 ani vad cum parintii sunt inglodati in datorii de la o zi la alta.

De luni de zile, de cand nu si-au mai luat salariile, au fost nevoiti sa accepte ajutorul rudelor. Cel mai mult ii ajuta bunicul de 96 de ani, din pensia sa de veteran de razboi. Daca n-ar fi fost rudele, n-ar fi avut nici macar bani de paine.

Intr-un oras in care combinatul tine in viata 75% din forta de munca, oamenii se uita cu disperare la cei care ar trebuie sa salveze Oltchimul. Zambesc amar la spectacolul mediatic legat de aceasta privatizare.

Si sotii Dan lucreaza la combinat, dar stau la curte si mai au cate ceva prin ograda ca sa puna pe masa. Altfel, spun ca ar fi fost muritori de foame.

Drama acestor oameni este si mai mare pentru ca in judetul Valcea doar Oltchimul mai facea ca rotitele economiei din zona sa se invarta. Acum toti compara situatia cu cea din Valea Jiului, iar multi se tem ca totul sa nu fie, din nou, o cacealma. La iesirea din ture, sute de persoane stau in fata bancomatelor cu speranta ca, din cand in cand, vor mai primi niste bani.

Astazi Guvernul a dat asigurari ca angajatii Oltchim isi vor primi in continuare salariile. Premirul Victor Ponta a declarat ca executivul va veni cu un plan pentru urmatoarele sase luni, astfel incat combinatul sa fie salvat.

La Oltchim lucreaza aproximativ 3.300 de salariati, iar alti 7.000 sunt angajati la firmele care folosesc produsele combinatului. Nu mai punem la socoteala faptul ca, fara banii Oltchimului, si consumul din oras are de suferit.