74% din firme au oprit angajarile, iar 80% se asteapta la inca un an sau doi de criza
Companiile din Romania au luat printre primele masuri pentru reducerea efectelor crizei oprirea recrutarilor (74%), limitarea altor cheltuieli, de genul traininguri, calatorii sau beneficii (70%) si cresterea lichiditatilor prin reducerea creantelor (64%), se arata intr-un studiu al firmei Horvath&Partners privind efectele recesiunii asupra indicatorilor economici.
Potrivit studiului, citat de Mediafax, au fost intervievati 248 de manageri din cadrul unor corporatii internationale sau intreprinderi mici si mijlocii, din diferite domenii de activitate, din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria si Romania.
Din Romania au participat 19% din totalul respondentilor, in special intreprinderile mici si mijlocii.
Mai mult, 41% dintre firmele din Romania considera ca activitatile lor vor fi afectate de criza pentru o perioada mai mica de un an, in timp ce alte 39% considera ca perioada va fi de pana la doi ani.
Romanii par putin mai pesimisti fata de nemti, elvetieni sau austrieci. Astfel, 58% dintre companiile din Germania, Elvetia si Austria sunt de parere ca efectele se vor resimti inca aproximativ un an sau doi.
In acelasi timp, 73% dintre companiile chestionate din Romania au inregistrat scaderi in cifra de afaceri, comenzi si lichiditati, iar 68% prevad o scadere a lichiditatilor pe viitor si 73% a cifrei de afaceri.
Un alt obiectiv urmarit de companiile chestionate in aceasta perioda dificila din punct de vedere economic este legat de stabilizarea si cresterea vanzarilor, astfel ca 41% dintre cei chestionati au spus ca au dezvoltat echipele de vanzare, 40% au ajustat prognozele, iar 38% au ales extinderea fie catre noi canale de distributie, fie catre noi grupe de clienti.
"Companiile risca sa piarda timpul si sa ignore realitatea pietei. Cererea nu va revenila nivelul anilor 2007/2008, asa cum se asteapta marea majoritate a companiilor intervievate", se arata in studiul citat.
Firmele de constructii din Romania, cele din chimie si din servicii vor inregistra in 2010 si 2011, pe fondul recesiunii, reduceri ale afacerilor si lichiditatilor, productia de bunuri industriale, sectorul auto si bancile nu vor consemna scaderi. Vestea buna este ca in IT este posibila chiar o crestere.
"Companiile industriei de constructii, industriei chimice si a sectorului serviciilor se vor confrunta si pe viitor cu reduceri semnificative a cifrei de afaceri si a lichiditatilor. Companiile sectorului de utilitati, al comertului si al transporturilor estimeaza o scadere moderata a cifrei de afaceri si a comenzilor. Companiile producatoare de bunuri industriale, industria auto, precum si sectorul bancar si de asigurari au atins faza de consolidare prin masurile initiate de asigurare a lichiditatilor pe termen scurt. Nu se mai asteapta o scadere a indicilor", se mai spune in studiul anterior citat.
Pe de alta parte, sectorul IT estimeaza cresteri privind cifra de afaceri, profitand de masurile de externalizare a activitatilor companiilor apartinand diferitelor industrii.
Pe acelasi subiect: