Cum ne alegem insa mentorii si ce incercam sa “furam” de la ei? Iata cateva sfaturi date de jurnalistii Forbes:

Mentorul nr. 1: Un „noi” peste un an de zile

Trebuie sa ne planuim cariera, sa ne fixam cateva obiecte pe termen scurt, avand in minte intrebarea: „Unde imi doresc sa fiu pe vremea asta anul viitor?”

Dupa acest pas, indicat ar fi sa ne gasim o persoana drept model. Ideal ar fi ca aceasta sa fi avansat in cariera exact in modul in care vrem si noi s-o facem. Este important ca modelul ales sa faca parte din echipa cu care lucram zi de zi, pentru a ne fi mai usor sa relationam, sa-i urmarim pasii si sa primim sfaturi, sustin cei de la Forbes.

Lucrul intr-o multinationala faciliteaza deseori acest pas: gasirea unui mentor. Mai dificil este pentru cei care muncesc in IMM-uri, insa nu imposibil. De cele mai multe ori, mentor devine o persoana care a avut succesul in domeniul in care activam, un exemplu de referinta pentru intreaga breasla. Forbes subliniaza faptul ca este destul de important sa intram in contact cu mentorul nostru, sa-i cerem sfaturi, sa relationam cu el. Stiind ca reprezinta un model pentru noi, se va comporta ca atare.

Mentorul nr. 2: Un alt „noi” peste cinci ani

Al doilea mentor trebuie sa ni-l alegem din categoria managerilor seniori care activeaza in domeniul nostru. De cele mai multe ori, managerii de top se lauda cu o bogata experienta profesionala si sunt priviti cu admiratie si respect de ceilalti colegi.

Cum luam legatura cu el? Daca nu-l cunoastem personal, ar fi bine sa cautam pe cineva care ne-ar putea intermedia o intalnire. Ii poate propune acestuia din urma o discutie la o cafea. Important este sa ne facem temele de acasa: chiar o lista cu cateva intrebari pe care sa i le adresam la momentul oportun. Orice sfat primit de la un senior conteaza.

Mentorul nr. 3: The big one

In cele din urma, trebuie sa stim raspunsul la intrebarea: ,,Ce vreau sa fac in ceea ce priveste cariera mea? Unde vreau sa ajung in final?”. Ultimul menton ne va fi de ajutor cand avem de luat decizii importante, de organizat evenimente de mare amploare sau cand vrem sa exploatam la maximum oprtunitatile carierei noastre.

„In cariera veti intalni multi oameni dispusi sa va ofere sfaturi. Este important sa aveti o gandire organizata si strategica. Obiectivele pe termen lung nu trebuie sa va scape din vedere, mai ales ca doar in acest fel va puteti masura succesul in cariera”, concluzioneaza revista Forbes.