In conditiile in care Uniunea Europeana are nevoie de aproape un milion de noi cercetatori pana in 2020, Comisia Europeana a lansat o campanie al carei scop este sa stimuleze interesul mai multor tinere pentru domeniul stiintific si sa convinga mai multe femei sa isi faca din cercetare o cariera, informeaza Mediafax.

45% dintre doctoranzi sunt femei

Femeile reprezinta peste jumatate din numarul studentilor din UE si 45% dintre persoanele care obtin doctorate, insa numai o treime din numarul cercetatorilor de cariera, potrivit Europa.eu. De asemenea, femeile cu titlul de doctor reprezinta o minoritate in domenii ca ingineria sau industria.

Campania se va desfasura pe parcursul a trei ani. Intr-o prima etapa, ea isi propune sa starneasca interesul adolescentelor pentru studiul stiintelor, al tehnologiei, al ingineriei si al matematicii. Ulterior, accentul se va deplasa, la modul mai general, catre studente, care vor fi incurajate sa se indrepte catre o cariera in cercetare.

Máire Geoghegan-Quinn
, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat ca aceasta campanie le va arata femeilor ca stiinta "nu este domeniul exclusiv al barbatilor in varsta, cu halate albe":

"Stiinta ofera posibilitati de cariera fantastice si ocazia de a schimba cu adevarat ceva pentru societate si pentru viitor. Subreprezentarea femeilor intr-un sector vital pentru economie nu are nicio logica intr-un moment ca acesta, cand Europa lupta pentru crestere economica si locuri de munca. Speram ca prin exemple pozitive si explicand ce optiuni exista sa putem convinge mai multe tinere sa aleaga drumul stiintei", a declarat ea.

De obicei, tinerii iau decizii fundamentale cu privire la cariera intre 13 si 17 ani. In aceasta perioada din viata scolara, ei se apropie sau, dimpotriva, se indeparteaza de materiile exacte. Din acest motiv, prima parte a campaniei se va adresa adolescentelor din licee, sub sloganul "Science: it's a girl thing". Intr-o a doua etapa, scopul campaniei va fi sa incurajeze studentele sa se dedice unei cariere stiintifice.

Campania va repune in discutie stereotipuri legate de stiinta si le va demonstra tinerelor si femeilor in general ca acest domeniu poate fi placut si poate oferi numeroase oportunitati. Campania va combate o serie de idei invechite legate de cariera unui om de stiinta si va ilustra legatura dintre activitatile actuale de cercetare si nevoile societatii.

Cercetarea si inovarea sunt elemente esentiale care contribuie la identificarea unor solutii concrete pentru probleme aflate la ordinea zilei, cum ar fi securitatea alimentara si energetica, protectia mediului si schimbarile climatice sau ingrijirea sanatatii. Mai multe femei care lucreaza deja in domeniul cercetarii vor fi prezentate drept modele de urmat prin intermediul presei si al unor evenimente și ateliere speciale.

Campania se va derula in 2012 si 2013 in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In 2012, primele evenimente vor avea loc in sase tari: Austria, Belgia, Germania, Italia, Olanda si Polonia.

Campania se lanseaza in paralel cu programul Orizont 2020, propus de Comisia Europeana cu scopul de a creste finantarea UE pentru cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020 la 80 miliarde de euro, comparativ cu fondurile de 55 miliarde de euro disponibile in cadrul actualei alocari bugetare pe sapte ani.