Vara, gandul iti zboara numai la vacante si distractii. Dar ce ai spune daca ai fi platit pentru asta?

Exista o sumedenie de joburi pentru elevi si studenti in aceste luni: unele mai relaxante, altele mai putin, unele care iti ofera posibilitatea de a calatori, altele care te tin la birou. Pana la urma, tu hotarasti care ti se potriveste!

1. Mystery shopper

"Cumparatorul misterios" merge in diverse magazine ori fast food-uri si evalueaza produsele sau serviciile oferite. Daca alegi un asemenea job, va trebui sa cumperi ceva, sa pui intrebari, sa depui o plangere, sa fii atent la servicii sau la curatenie, iar la final sa completezi un raport. Plata variaza in functie de proiect. Suna interesant? Shoppers, de pilda, asteapta CV-urile celor ce vor sa devina cumparatori sub acoperire aici.

2. Internship platit

In momentul de fata, internship-ul reprezinta o carte de vizita cu greutate. Companiile apreciaza candidatii care nu au pierdut vremea pe timpul scolii, ci au avut grija sa acumuleze si ceva experienta de munca. Absolventii si studentii au posibilitatea de a intra in multinationale, prin programele de internship sau de training.

"Programele de internship pot dura trei luni sau un an, iar studentii au posibilitatea sa intre in contact cu modul de lucru din compania respectiva, sa treaca prin toate departamentele si sa aiba responsabilitati ca si cand ar fi deja angajati. In majoritatea acestor programe, participantii primesc si salariu", spune Dragos Gheban, manager la Catalyst Solutions, compania organizatoare a targului Angajatori de Top.

Un exemplu: Learn@bcr, care se desfasoara in timpul vacantelor de vara, pe o perioada de doua pana la trei luni. Vei lucra intre sase si opt ore, de luni pana vineri. La final, ai sansa sa ramai sa lucrezi in banca, asa cum au facut aproape 50% dintre participantii la programul din 2008.

3. Meditatii si traduceri

Daca stii foarte bine limbi straine, sa zicem, ce rost are sa-ti irosesti talentul? Poti da meditatii. E drept ca si pentru cei mici este vacanta pe timpul verii, dar nu putini sunt parintii care nu vor ca odraslele lor sa uite tot pana cand reincepe scoala, asa ca asta e sansa ta sa castigi 40 – 50 de lei pe sedinta. In plus, poti deveni colaborator la o firma de traduceri. Aici trebuie sa stai ceva mai mult pe scaun, cu ochii in calculator, dar este o experienta.

4. Promoter

Nu-i treaba usoara sa stai cate o zi intreaga sa imparti pliante sau mostre de produse, dar daca te inhami la un astfel de job, poti castiga pana la 30 de lei pe ora, de la firmele care se respecta. Avantajul este ca nu trebuie sa mergi la munca zilnic, ci doar atunci cand iti convine oferta.

In afara de traditionalele activitati de promoter, pentru fete mai exista si posibilitatea de a merge in club cu prietenele si de a te distra pe bani: 50 de lei. Nu trebuie sa faci ori sa porti nimic special. Te comporti exact asa cum vrei tu, ca si cum nu ai fi mers la munca, ci ai fi iesit pur si simplu cu fetele. Sau poti fi hostess. Pentru asta trebuie sa arati bine, dar acum nu-ti imagina ca trebuie sa fii fotomodel. O simpla cautare pe BestJobs, eJobs sau MyJob iti va oferi numeroase optiuni.

5. Job la terasa

Vara, terasele rasar ca ciupercile dupa ploaie, chiar si in criza, iar seara sunt arhipline. Asa ca sigur nu va fi greu sa gasesti un job de ospatar, barman sau picol, in orasul in care locuiesti sau, mai bine, la mare. Muncesti mult, dar ai si timp de distractie. Salariile, dupa cum se stie, nu sunt foarte atractive: daca primesti 1.000 de lei te poti considera norocos. Dar nu uita de bacsisuri, astfel ca la sfarsit de luna ajungi sa castigi si de trei ori mai mult.

6. Job la un hotel

Daca esti o persoana sociabila si iti place sa lucrezi cu oamenii, atunci poate ca ti-ar placea un job de receptioner. In tara sau in strainatate. Eurolife Consulting are tot felul de oferte de munca in afara, in domeniul hotelier, restaurante, dar si joburi de babysitter, de exemplu.

7. Programe de tip work & travel

Si pentru ca tot suntem la capitolul joburi in strainatate, nu puteam lasa pe dinafara programele de tip work & travel: muncesti, calatoresti, te distrezi. In cazul Eurolife Consulting nu trebuie sa fii student, dar daca esti, poti merge, de pilda, la American Experience, care iti spune tot ce trebuie sa faci. Poti alege Statele Unite sau Grecia, locuri de munca in hoteluri, in statiuni turistice sau de Au pair. Salariul este ca al oricarui alt cetatean angajat pe acel post, iar daca lucrezi peste program esti platit cu 150% din salariul de baza

8. Operator sondaje

Ai vazut cel putin o data tineri cu chestionare, care te intreaba tot felul de lucruri? Asta ai putea face si tu, daca ai incredere in sarmul tau personal si crezi ca ii poti convinge pe oameni sa-ti spuna ce ciocolata prefera, care este partidul politic in care au cea mai mare incredere etc. Sondajele se pot face pe teren (pe strada, din casa in casa, in locuri prestabilite) sau prin telefon, iar plata este in functie de cate sondaje ai reusit sa completezi.

9. Operator call-center

Fie ca suni actualii sau potentialii clienti ai unei companii, fie ca esti sunat pentru diverse sfaturi, si acest job se bazeaza pe farmec personal si perspicacitate. Operatorul telefonic trebuie sa aiba o mare putere de convingere atunci cand ofera anumite produse sau o buna intuitie si cunostinte temeinice, atunci cand este sunat de clientii care au probleme ori nu stiu sa foloseasca anumite produse ale companiei.

10. Secretariat

In sfarsit, daca esti o persoana placuta, organizata si nu te deranjeaza sa stai opt ore intr-un birou, atunci poti incerca un job de secretariat. Pe eJobs gasesti chiar o sectiune speciala dedicata secretariatului.


Esti in cautarea unui loc de munca? Nu uita sa accesezi sectiunea de joburi a site-ului incont.ro!