Efectele retrogradarii SUA in Romania, cel mai rau scenariu: bursa se zdruncina, iar francul elvetian ajunge la 4 lei VIDEO
Desi geografic suntem departe de America, agitatia de acolo se va resimti serios inclusiv la Bucuresti. Bursa de Valori va fi cea mai zdruncinata, iar leul s-ar putea deprecia, in special in fata francului elvetian. Exista riscul sa treaca de 4 lei. Inclusiv aurul se va scumpi din nou. Si asta doar pentru ca una dintre cele trei mari agentii specializate a redus cu o singura treapta ratingul Statelor Unite.
Agentia de rating Standard&Poor's, care nu a s-a grabit, de pilda, sa sanctioneze Grecia, a reactionat suripanzator de repede in cazul Statelor Unite.
Din exces de zel sau din precautie, nici nu conteaza: suntem acum mult mai aproape de cel mai rau scenariu.
"Faptul ca s-au fript cu ciorba, au crezut ele ca a venit momentul sa sufle si in iaurt. Nu asta e problema. Problema capitala este sa nu vina a doua recesiune, pentru ca daca vine a doua recesiune in Statele Unite, asa cum a fost si prima, o vom avea si noi negresit”, atentioneaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Analistii se asteapta ca, dupa acest week-end plin de incertitudini si de temeri la deschiderea pietelor internationale, s-ar putea produce un adevarat cutremur financiar.
"Luni si in zilele urmatoare s-ar putea sa asistam la amplitutini foarte mari in preturile valutelor, in indicii bursieri. Vom putea asista la aceleasi variatii si in Romania. S-ar putea ca bursa de la Bucuresti sa fie ceva mai afectata”, estimeaza analistul Aurelian Dochia.
Analistii se asteapta ca valorile sigure, adica aurul, yenul japonez si francul, sa ajunga la noi recorduri, desi banca centrala a Elvetiei tocmai a intervenit acum 3 zile pentru a deprecia francul fata de euro.
"Francul ar putea de asemenea ajunge in doar cateva zile la paritate, dar ma astept ca banca centrala sa mai aiba cel putin o tentativa de interventie pana atunci”, spune Claudiu Cazacu, analist financiar xTrade Brokers.
Ratingurile acordate de marile agentii sunt ca niste note care arata cata incredere poti avea ca o tara isi poate plati datoriile. Echivalentul notei 10 pentru elevii eminenti este ratingul "triplu A", de care au beneficiat pana acum doar 19 tari, intre care Statele Unite, Germania si Marea Britanie.
Americanii au cazut insa acum la treapta inferioara, "Dublu A plus", alaturi de Belgia sau Noua Zeelanda. Alte state notate cu dublu A sunt Japonia si Kuwaitul. Culmea este ca tari cu probleme grave, adica Italia, Irlanda si Portugalia sunt notate au rating A, adica 6 sau 7.
Ultima nota de trecere, care inca recomanda tara investitorilor, este "triplu B", de care beneficiaza Africa de Sud, dar si vecinii bulgari si unguri. Romania intra la categoria "dublu B", considerata junk - adica nerecomandata oamenilor de afaceri, urmata de Turcia, Ucraina si Argentina.
De doua luni, Grecia are rating C, un fel de nota 1 pentru copiat. Ultimul rating este D, care corespunde exmatricularii, si se acorda doar unei tari care a intrat in faliment.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: