Pretul de referinta al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de doua ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., dupa cate o teleconferinta la care participa Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings si Societe Generale.

Tiparele neobisnuite de tranzactionare inregistrate pe piata de la Londra in jurul orei 15:00, moment in care este stabilit pretul folosit ca referinta in conferinta privata de catre cei cinci mari traderi de aur, indica o intelegere secreta si ar trebui investigate, arata intr-o nota de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universitatii New York, si Albert Metz, unul dintre directorii operationali ai Moody's.

"Structura indicatorului de referinta indica o intelegere secreta si manipulare, iar datele empirice sugereaza stabilirea artificiala a pretului. Probabil participantii (la stabilirea pretului, n.r.) colaboreaza intre ei", arata cei doi.

Lucrarea de cercetare este prima care ridica posibilitatea ca cele cinci banci care supravegheaza in prezent indicatorul, folosit timp de un secol, sa fi colaborat pentru manipularea cotatiei de referinta.

Autoritati din mai multe tari analizeaza piata aurului, de circa 20.000 de miliarde de dolari, in contextul unor investigatii de amploare privind manipularea unor indici de referinta folosinti pentru dobanzi si cursul valutar.

Oficialii London Gold Market Fixing, compania care stabileste cotatia de referinta pentru piata aurului si este detinuta de cele cinci banci, au precizat ca cererile pentru comentarii trebuie transmise grupului Societe Generale, care detine in prezent presedintia rotativa a grupului.

Reprezentanti ai Barclays, Deutsche Bank, HSBC si Societe Generale au refuzat sa comenteze asupra raportului de cercetare si a viitorului indicatorului. Un purtator de cuvant al Bank of Nova Scotia nu a raspuns unei cereri pentru comentarii.

Abrantes-Metz consiliaza in privinta indicilor financiari UE si Organizatia Internationala a Comisiilor pentru Piete de Capital. Lucrarea sa din 2008, "Manipularea Libor?" a ajutat la descoperirea manipularii ratei interbancare de la Londra. Mai multe banci, inclusiv Barclays si UBS, au primit in total amenzi de circa 6 miliarde de dolari in acest caz.

Cotatia aurului este stabilita zilnic in urma unor sedinte, desfasurate la 10:30 si 15:00 (ora Londrei), ale celor cinci banci membre ale grupului. Conferintele telefonice dureaza de obicei 10 minute dar pot depasi si o ora.

Bancile declara cate lingouri de aur vor sa vanda sau sa cumpere la actualele preturi spot, in interes propriu si pentru clienti. Pretul este redus sau crescut pana cand cantitatile de aur pe care bancile vor sa le vanda sau sa le cumpere se incadreaza in limita a 50 de lingouri, circa 620 de kilograme. Cand se coboara sub acest prag, este stabilit pretul.

Traderii transmit schimbarile in oferta si cerere clientilor in timpul sedintei si primesc noi comenzi de vanzare si cumparare, potrivit site-ului companiei London Gold Market Fixing, pe care sunt publicate rezultatele. La 15:00 joi, pretul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie. Procesul nu este reglementat, iar cele cinci banci pot tranzactiona aur si instrumente derivate in timpul sedintei.

Bloomberg a scris in noiembrie ca unii traderi si economisti sunt ingrijorati ca bancile implicate si clientii acestora au un avantaj incorect prin faptul ca obtin informatii care indica viitoarea directie a preturilor, iar bancile pot face tranzactii in timpul sedintei.

Cercetatorii au verificat datele disponibile pentru tranzactiile pe piata spot in perioada 2001-2013 pentru a identifica miscarile bruste si inexplicabile, care ar putea indica actiuni ilegale. Incepand din 2004 au observat variatii neobisnuit de puternice in timpul conferintei de la ora 15:00 a celor cinci banci. Aceste variatii nu au avut loc in timpul sedintei de dimineata sau inainte de 2004.

Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a anuntat in ianuarie ca se va retrage din grupurile care stabilesc cotatii pentru aur si argint. Autoritatea pentru piete financiare din Germania a discutat cu mai multi angajati ai bancii, in cadrul unei investigatii privind manipularea preturilor la aur si argint.

"In general, cercetarile care identifica anumite tipare de pret nu constituie dovezi de manipulare. Totusi, ar putea creste interesul pentru a se afla mai mult despre motivul acestor tipare", a declarat Thorsten Polleit, economist sef la brokerul de metale pretioase Degussa Goldhandel, din Frankfurt, si fost economist la Barclays.

Autoritatile britanice analizeaza, de asemenea, modul in care sunt stabilite preturile. Autoritatea de reglementare a pietelor financiare a publicat un raport in aceasta saptamana in care isi prezinta opinia asupra reglementarii tranzactiilor cu materii prime, piata care nu intra in competenta agentiei.