Banca centrala a Indiei a anuntat, marti, masuri prin care va restrictiona importul de metale pretioase de catre banci. Sub aceste noi directive, importurile vor fi permise doar pentru a raspunde cererii reale de pe piata.

Goana dupa aur a indienilor a facut ca deficitul comercial national, cea mai buna reflexie a diferentei intre ceea ce vinde si ceea ce cumpara un stat, sa fie unul negativ in ultimele luni.

Acesta a atins recordul de 6,7% din PIB la sfarsitul lui 2012, adica suma de 32,6 miliarde de dolari. Din acest total, importurile de aur au reprezentat 70%, potrivit cercetarilor Barclays.

Un asemenea deficit inseamna ca tara cumpara mai mult decat vinde, ceea ce duce la imprumuturi inevitabile pe care statul trebuie sa le faca, ca sa poata plati aducerea acestor bunuri.

Indienii cumpara tot mai mult aur, asa ca tara se afunda in datorii iar investitorii incep sa o ocoleasca. O pozitie pe care nicio natiune in curs de dezvoltare nu vrea sa o aiba, pentru ca investitorii si-ar putea retrage brusc ajutorul, lasand economia intr-un derapaj necontrolat.

Ramane deci de vazut daca modificarile guvernamentale de a reduce din obsesia locuitorilor pentru aur vor avea efectul scontat. Ultimele date, publicate luni, arata ca importurile de aur din India au crescut cu 138% numai in luna aprilie, pe fondul deprecierii metalului pretios si a scaderii pretului la acesta.