Operatorii bursieri Tokyo Stock Exchange si Osaka Securities Exchange vor fuziona intr-o tranzactie de 4,1 miliarde de dolari pentu a forma o companie suficient de solida, capabila sa concureze cu marii jucatori globali dupa numeroasele fuziuni care au avut loc in acest sector in ultimii ani. 

Bursa de la Tokyo controleaza 90% din tranzactiile cash cu actiuni din Japonia, iar Osaka isi atrage cea mai mare pare a afacerilor din tranzactii futures pe indicele Nikkei si din alte derivate. 

Valoarea combinata a actiunilor listate pe bursele operate de cele doua companii ar fi depasita numai de NYSE Euronext - 12.000 miliarde de dolari, si Nasdaq OMX Group - aproape 4.000 miliarde de dolari. 

Pe de alta parte, noua companie nu pare sa aiba o strategie internationala convingatoare, considerata un factor important de crestere din moment ce piata japoneza este blocata in deflatie si stagnare economica prelungita.

Noua companie va avea probabil denumirea de Japan Exchange Group.  Achizitia se va derula la un pret cu 14% mai ridicat decat cotatia Osaka Securities Exchange de la finele sedintei de luni. Noul grup va ramane listat prin intermediul prezentei deja existente la bursa a operatorului din Osaka, informeaza Mediafax.