Top 14 investitori pe bursa care au facut averi de miliarde de dolari. Pe ce companii au pariat
Vestea ca George Soros se retrage a facut valva pe piata de capital, insa el nu este singurul care a facut o avere din speculatii. Exista cel putin alte 14 exemple de traderi care au pariat si au castigat miliarde de dolari speculand evenimente economice.
Spre exemplu, David Tepper, in varsta de 52 de ani, a castigat, in 2009, 7 miliarde de dolari investind intr-o banca aflata aproape de faliment. El a pariat pe faptul ca economia mondiala va evita o alta Mare Depresiune.
Carl Icahn a adunat miliarde de dolari in anii '80 reorganizand companii si preluand apoi controlul lor. In varsta de 50 de ani, el conduce acum compania de investitii Icahn&Co, scrie Business Insider.
Nici Peter Lynch, 45 de ani, nu este strain de investitii. El a pus bazele fondului Magellan care a investit masiv in actiunile Fannie Mac. Din 89' valoarea unei actiuni a crescut de la 16 dolari la 42 de dolari si tot a urcat.
John Paulson, 51 de ani, a profitat de bula imobiliara din SUA din urma cu patru ani si a castigat 3,5 miliarde de dolari.
In schimb, Jesse Livermore a fost omul potrivit la momentul oportun. Inainte de crashul financiar din 1929 si-a vandut toate actiunile pentru suma record de 100 de milioane de dolari.
Andrew Hall, 57 de ani, a cumparat in 2003 actiuni future in sectorul petrolier, la pretul estimativ de 100 de dolari una, in urmatorii cinci ani. Iar in 2008 a obtinut 250 de milioane de dolari pentru acestea.
A anticipat caderea unui companii si a castigat milioane de dolari. Cu actiuni de zeci de milioane la firma Enron, James Chanos, 43 de ani, a vandut inainte ca acestea sa-si piarda valoarea.
Louis Bacon, 33 de ani, a reusit o performanta remarcabila. In primul sau an de munca a obtinut un profit de 86% din speculatii cu actiuni petroliere.
Paul Tudor Jones a anticipat la secunda o alta cadere masiva a bursei de la New York, in 1987, si a vandut actiunile, triplandu-si averea.
Cu o experienta de 17 ani in afaceri, in 2004, Willem Van der Vorm a obtinut un profit de 481% din vanzarea actiunilor.
Steven Cohen a pariat, in 1987, pe 50 de milioane de dolari, ca actiunile de pe bursa sunt subevaluate, dupa ce in prealabil valoarea lor scazuse cu 22% fata de ziua anterioara. Cei de la Business Insider l-au inclus de doua ori in top pentru ca in '98, cand piata de capital a scazut considerabil, a reusit sa obtina un profit de 48% pe actiune, in timp ce traderii altor companii abia obtineau 2,6%.
Sir John Templeton, 88 de ani, a uimit piata de capital pe tot parcursul carierei sale. In tinerete, a cumparat actiuni care se tranzactionau cu mai putin de un dolar in 1939, in valoare de 100 de dolari fiecare. Tot el a fost primul care a sugerat investitiile in economia japoneza, in anii 1960. Dar adevarata lovitura a dat-o chiar la 88 de ani cand a investit in actiunile unor companii cu afaceri online si le-a vandut cu sase luni inainte sa se listeze la bursa, cand pretul lor atingea cote maxime.
Pe ultimul loc este George Soros, cunoscut drept investitorul care in 1992 a castigat un miliard de dolari cu pariul ca Banca Angliei va fi nevoita sa devalorizeze lira sterlina.
Citeste si