Noul premier Mihai Razvan Ungureanu pare hotarat sa rezolve o problema veche, indeplinirea programului ambitios de privatizare convenit cu FMI, care a stagnat cu incapatinare.

Fostele tari comuniste din Europa emergenta au vandut deja participatii la companiile de stat, dar esecul repetat al Romaniei a mentinut un sector de stat urias, ineficient, iar economia este pe penultimul loc in Europa, se arata in articol.
Romania a picat un test major anul trecut, cand a fixat un pret minim prea mare pentru o participatie minoritara la Petrom, iar alte vanzari planificate au fost amanate, astfel ca atentia este concentrata pe premierul Ungureanu.

Exista semne ca Ungureanu ar putea face lucrurile sa se miste si sa obtina, pentru inceput, pana la 64 de milioane de dolari.

Esential este faptul ca intervalul de pret pentru actiunile Transelectrica este rezonabil, cu un posibil discount de 13%, un semn de flexibilitate care anunta o serie de alte vanzari care ar putea aduce aproape 2 miliarde de dolari.

"Pretul corespunde recomandarilor facute guvernului. Succesul sau esecul Transelectrica va stabili tonul pentru companiile mai mari care vor urma in urmatoarele luni. Pentru piata de capital din Romania, privatizarile avute in vedere reprezinta o mult necesara gura de aer proaspat", a declarat Dan Weiler, seful operatiunilor de finantare corporate si investment banking la BCR, care conduce consortiul care administreaza vanzarea.

Dupa ani intregi de blocaje, Romania a convenit privatizarile in cadrul acordului preventiv cu FMI, de 5 miliarde de dolari, incheiat anul trecut. Companiile de stat datorau anul trecut circa 20 de miliarde de lei (6,1 miliarde dolari), respectiv 3,5% din PIB firmelor private si statului, iar plata este lenta, acesta fiind un obstacol serios pentru reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB in acest an, de la 4,4% in 2011.

Pe langa eficientizarea sectorului de stat, unde lucreaza aproape un sfert din forta de munca, privatizarile vor creste si lichiditatea pietei de capital si vor aduce fonduri esentiale pentru investitii in infrastructura.

Partea negativa este teama autoritatilor de a fi nepopulare, in conditiile in care guvernul are o popularitate de circa 20%, iar problema va deveni tot mai sensibila odata cu apropierea alegerilor, intrucat privatizarile pot duce la concedieri si acuzatii de vanzare a avutiei nationale.

"Este un inceput. Aceasta (oferta Transelectrica n.r.) poate deschide portile, sau sa le inchida din nou", a declarat Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital.

O a doua tentativa de vanzare a unei participatii la Petrom ar putea aduce peste 600 de milioane de dolari la preturile actuale, iar 10% din operatorul de conducte Transgaz alte 80 de milioane de dolari.

Guvernul are in plan pentru acest an si vanzarea de participatii de cate 10% la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si de 15% la Romgaz. Programul de privatizare include totodata vanzarea a 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din

Tarom si cedarea pachetului majoritar de actiuni de la CFR Marfa catre un investitor strategic.

De asemenea, Guvernul a convenit cu FMI sa vanda pana la finele lunii aprilie pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Oltchim.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely a declarat la sfarsitul lunii februarie ca listarea unor pachete minoritare din actiunile Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz si Hidroelectrica ar putea aduce Ministerului Economiei, actionarul majoritar al acestor companii, suma de un miliard de euro.

Aceste sume sunt destinate fondurilor pentru dezvoltare si nu pot fi utilizate pentru atenuarea masurilor de austeritate, cum ar fi mariri de salarii si reduceri de taxe, aflate in analiza guvenrului.

Articolul noteaza ca Romania are mare nevoie de investitii publice, avand sub 400 de kilometri de autostrazi si multe sate sau chiar cartiere orasenesti fara strazi pavate sau retele de electricitate si canalizare.

"Guvernul inca se intreaba unde sa gaseasca fondurile necesare cresterii salariilor sau scaderii contributiilor sociale, pentru a mentine in acelasi timp neschimbat deficitul bugetar", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Pretul mediu tinta al analistilor pentru actiunile Translectrica este cu 10% peste valoarea de piata. Astfel ca, desi vanzarea in sine este mica, aceasta ar putea relansa programul guvernamental de privatizare.

Unii bancheri, precum Matei Paun de la banca de investitii BAC, se intreaba daca preturile cerute de guvern nu sunt prea mari, avand in vedere ca investitorii care conteaza sunt interesati de tranzactii pe termen scurt.

Actiunile Transelectrica (TEL) au revenit pe crestere usoara, in a doua zi a ofertei de vanzare derulata de stat, intr-o piata in crestere cu 0,26%,.

La inchiderea pietei principale, titlurile companiei erau cotate la 16,3 lei, cu 0,62% peste inchiderea de miercuri. Pretul este cu 9,4% peste cotatia minima ceruta de stat in oferta prin care vrea sa vanda 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/actiune. Operatiunile cu actiunile Transelectrica au insumat 241.000 de lei.

In primele doua zile ale ofertei publice, investitorii au subscris 3,15% pachetul scos la vanzare, pentru 5,1 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro). Majoritatea subscrierilor au fost realizate la preturi intre 14,9 lei si 15,9 lei, dar un ordin pe transa micilor investitori a fost plasat si la pretul maxim din oferta, de 19,2 lei/actiune.