Contactati miercuri de www.incont.ro, reprezentantii Biroului de Presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA, au spus ca declaratia este doar o "parere personala" a directorului general al KD Life, Ian Harrocks, si ca actionariatul nu vrea dizolvarea sau lichidarea companiei, ba dimpotriva, se doreste o majorare a capitalului.   

Joi, oficialii companiei de asigurari nu au dorit sa faca niciun fel de comentarii la solicitarea www.incont.ro si au spus ca informatii suplimentare nu pot fi oferite decat de sefii KD Life din Slovenia, care nu au putut fi insa contactati pana la ora transmiteriii acestei stiri.

Tot joi, Marinela Nemes, directorul general al Directiei Juridice a CSA, a explicat ca "situatia KD Life este la ora actuala o situatie in curs de redresare". "Exista un plan de redresare, societatea nu are probleme de solvabilitate este in limitele prevazute de lege", a explicat oficialul CSA.

"Ceea ce a aparut sunt doar speculatii, nu se pune problema falimentului acestei societati, din contra, ea este chiar pe un trend ascendent", a declarat Marinela Nemes. Aceasta a adaugat ca "planul de redresare a avut ca scop redresarea societatii, majorarea de capital si ridicarea coeficientului la marja de siguranta".

Compania se afla in proces de redresare financiara din luna februarie 2009. Anul trecut au fost realizate mai multe  majorari de capital social.

La finele anului trecut, KD Life Asigurari si-a majorat capitalul social cu 2,36 milioane de lei, la 40,84 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor, conform unei hotarari a actionarilor din 30 octombrie.

KD Life a fost autorizata sa functiioneze din luna mai 2006, iar in 2008 avea un portofoliu de 7.502 contracte de asigurare si o cota de 0,37 % din piata asigurarilor de viata.

In 2008, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pierderile KD Life au crescut la 10,9 milioane de lei, de la 6,19 milioane lei in 2007.

Reprezentantii companiei declarau anul trecut ca  motivele pentru s-a ajuns la proces de redresare financiara au fost investitiile in fonduri mutuale, care au inregistrat scaderi semnificative.

Ian Harrocks, directorul general al KD Life spunea ca aproximativ 80% din investitiile companiei sunt in depozite bancare, iar restul de 20% in fondurile mutuale KD Optimus si KD Maximus, administrate de KD Investments, companie care face parte din acelasi grup.

In 2008, KD Optimus a inregistrat in 2008 o scadere de 34%, in timp ce valoarea investitiilor in KD Maximus s-a redus cu 54,8%, pe fondul scaderii puternice a bursei. 
 
Potrivit datelor transmise de companie, in 2009 cele doua fonduri s-au redresat. Randamentele fondurilor administrate de grupul KD Investments Romania au crescut:  KD Maximus cu 37%, iar KD Optimis cu 24,5% comparativ cu anul precedent. 

Asiguratorul roman este controlat de KD Group Financna Drujba - 95,12 % si KD Zivijenje- 4,88 %, care sunt detinute de KD Group, grup financiar sloven prezent in 12 tari din Europa Centrala si de Est.