Ce se va intampla cu pensiile private ale romanilor. Ponta anunta ca nu va nationaliza fondurile, ci va largi aria de investitii
Euro
Fondurile private de pensii nu vor fi nationalizate, ci sprijinite, prin modificarea legislatiei, sa investeasca nu doar prin cumpararea titlurilor de stat, ci si in alte zone, precum piata de capital, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca el a ales aceasta varianta in locul nationalizarii.
"Singurii care au nationalizat total au fost ungurii, polonezii au o solutie de mijloc. Parerea mea a fost ca solutia pentru fondurile private de pensii este de a le deschide catre investitii in economie, nu doar catre titluri de stat, si cred ca este mai bine decat sa le nationalizam. Deci, eu personal, ca prim-ministru, am ales ideea de a lasa fondurile private si de a gasi o solutie impreuna cu Comisia Europeana si FMI de a deschide posibilitatea de investitii pentru fondurile private dincolo de a cumpara titluri de stat, si catre alte zone, catre piata de capital, catre zone care sa se simta dupa aceea in economie", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a preciat ca legislatia va fi schimbata in acest sens.
In scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, in luna noiembrie anul trecut, Executivul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital, precizand ca urmareste reducerea poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.
"Am inceput sa intreprindem o analiza exhaustiva pentru a evalua performanta pilonului II de pensii (pensiile private obligatorii) si implicatiile acestuia pentru sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii, precum si asupra dezvoltarii pietei de capital romanesti. Evaluam, de asemenea, optiuni de reducere a poverii fiscale intr-un mod neutru pentru buget", se arata in documentul de anul trecut.
Aceeasi formulare a fost pastrata si in scrisoarea convenita cu FMI la finele lunii februarie a acestui an. Mai multe surse, citate de Mediafax, au declarat atunci ca expertii FMI au discutat cu autoritatile romane posibilitatea de a ingheta sau reduce cota distribuita catre fondurile de pensii private obligatorii, si chiar de a nationaliza integral sau partial sumele deja stranse de acestea, asa cum s-a intamplat in Ungaria sau Polonia.
In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016.
Fondurile de pensii obligatorii au ajuns la active de 12,75 mld. lei
De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), in numele participantilor, contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungand, in urma investitiilor, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferenta de 2,28 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la sistem.
In ultimul an (septembrie 2012 - septembrie 2013), activele fondurilor de pensii Pilonul II si-au mentinut cresterea accelerata, cu un ritm usor peste 45%.
Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre CNPP s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008. Pentru Pilonul III (pensii private facultative), unde primele contributii au fost virate incepand cu luna mai 2007, activele celor 10 fonduri insumau la septembrie 750,11 milioane de lei pentru 305.796 de persoane.
Mai multe despre:
#pensii private#fonduri de pensii private
Pe acelasi subiect: