"Masura are ca scop verificarea modului in care cele doua agentii de rating respecta reglementarile in activitatile pe care le desfasoara", a spus seful biroului procuraturii din orasul Trani, Carlo Maria Capistro, cea care conduce ancheta.

Documentele au fost confiscate, ieri, din birourile din Milano ale celor doua agentii, potrivit declaratiilor lui Capistro. In plus, procuratura a cerut autoritatii de reglementare a sectorului financiar italian, Consob, informatii in legatura cu inregistrarea agentiilor in Italia.

Cum se apara agentiile de rating

S&P considera investigatia "nefondata", conform unui comunicat al biroului din Italia al agentiei. "Ne sustinem cu tarie munca si reputatia", se arata in comunicat.

Cat despre Moody's, oficialii acesteia au afirmat ca "iau foarte in serios responsabilitatile legate de diseminarea informatiilor sensibile pentru piata si coopereaza cu autoritatile".

Procurorii din Trani au deschis doua investigatii, cate una pentru fiecare agentie, in urma unor plangeri din partea a doua asociatii ale consumatorilor privind impactul rapoartelor Moody's si S&P asupra cotatiilor actiunilor pe bursa din Milano.

Unul dintre grupurile implicate a afirmat ca procurorii trebuie sa afle daca declinul puternic al bursei se datoreaza "unui plan precis al fondurilor de hedging si altor jucatori neidentificati, care poate fi legat de comentariile agentiilor de rating privind finantele statului italian".

Consob a cerut, luna trecuta, celor doua agentii sa nu faca anunturi in timpul sedintei bursiere.

Citeste si:

"Mainhattan" sau inima financiara a Europei. Nu te-ai fi gandit ca in acest oras se fac banii continentului

Cele mai "fierbinti" companii la ora actuala. Care sunt afacerile de care sunt interesati investitorii