Tot luni, liberalii organizează, în judeţe, proteste antiguvernamentale, care fac parte din campania de informare lansată în scopul determinării tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politică, să voteze pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi demiterea Guvernului Tudose.

Liberalii au anunţat duminică că vor depune la Avocatul Poporului o contestaţie pentru sesizarea Curţii Constituţionale faţă de OUG 82 adoptată de Guvernul Tudose în şedinţa din 8 noiembrie, fără a fi fost pusă anterior în dezbatere publică şi fără ca prevederile ei să fie cunoscute până la publicarea în Monitorul Oficial, pe 17 noiembrie.

Una dintre prevederile ordonanţei de urgenţă este diminuarea cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75%.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenţia că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

”Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată într-un comunicat transmis de APAPR.

Potrivit asociaţiei, la finalul lunii septembrie 2017 existau în România şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.

Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituţii precum OECD şi Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, PNL a anunţat că tot luni, începând cu ora 17.30, organizaţiile judeţene ale partidului vor organiza, în toată ţara, proteste antiguvernamentale, acţiuni care, spun liderii partidului, fac parte din campania de informare lansată în scopul determinării tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politică, să voteze pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi demiterea Guvernului Tudose.

PNL le reproşează liderilor PSD că nu au spus nimic angajaţilor din sectorul public despre creşterile fictive de salarii, promiţând în schimb creşteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf în ochi”.

De asemenea, liberalii acuză ”furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, ”minciuna” reducerii contribuţiilor la 35% şi a eliminării impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar şi ”bulversarea” mediului economic prin modificările aduse Codului fiscal.