Potrivit unui comunicat al Finanțeor, titlurile vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti, având maturităţi de 1 şi 3 ani pentru moneda naţională şi de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadenţa de 1 an şi 4% pentru scadenţa la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85%.

Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară”, se menţionează în comunicat.

Potrivit MFP, oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

"Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populaţie, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate şi economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea şi o şansă pentru populaţie de a face investiţii sigure şi cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Veniturile obţinute din dobânzi și de pe bursă sunt neimpozabile

În tranşele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde de lei şi, respectiv, 168,4 milioane de euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.

Pentru subscrierea iniţială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în moneda europeană, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice precizează, pentru deţinătorii de titluri de stat destinate populaţiei emise în cadrul Programului FIDELIS în anii 2015 şi 2016, că aceştia trebuie să se prezinte la agenţiile Raiffeisen Bank SA (Raiffeisen) şi respectiv agenţiile Băncii Comerciale Române SA (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând circa 26 milioane lei.

În prezent sunt aproximativ 958 deţinători care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a deţinerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobânzilor, bonusurilor de dobândă şi chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu generează dobânzi în favoarea acestora.

”În situaţia în care deţinătorii sunt interesaţi în reinvestirea acestor disponibilităţi neridicate la scadenţă aferente emisiunilor din anii anteriori, aceştia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi TEZAUR”, se menţionează în comunicat.