Ministerul Finanțelor va continua să emită titluri de stat pentru populație. Cîțu: ”Acest program continuă nu numai pentru că este un succes, dar şi ca strategie de finanţare a statului român”
BVB
Emiterea de titluri de stat pentru populaţie va continua şi în 2021 și este posibil ca o noua emisiune să fie realizată în acest an, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, menţionând că programul Fidelis a avut succes.
Titlurile de stat pentru populaţie Fidelis au intrat, joi, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a deschis şedinţa alături de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ai Consorţiului de Intermediere a Ofertei şi ai BVB - gazda evenimentului.
"De când voiam să fac şi eu acest lucru. Nu numai să cumpăr acţiuni, dar şi să deschid piaţa de capital. Avem cea mai mare subscriere de la populaţie pe care o preia Ministerul Finanţelor Publice într-o lună de zile. Acesta este un succes şi este adevărat că este instrumentul nostrum, dar fără ajutorul dumneavoastră consorţiul şi fără Bursa de Valori Bucureşti nu s-ar fi întâmplat. În acelaşi timp, bineînţeles, avem o premieră: emisiunea de obligaţiuni în euro care a fost un succes din punctul meu de vedere şi este un lucru despre care s-a tot vorbit în spaţiul public", a menţionat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor a subliniat că "acest program continuă nu numai pentru că este un succes, dar şi ca strategie de finanţare a statului român".
"Bineînţeles că, pentru că a fost un succes, vom continua cu acest program. Întâi să vedem feedbakul, ce se întâmplă, care sunt rezultatele, dar cu siguranţă vom continua. Sigur în 2021 vor mai fi, poate şi anul acesta încă una, în funcţie de rezultate. Deci acest program continuă nu numai pentru că este un succes, dar şi ca strategie de finanţare a statului român. Este o strategie de a te finanţa de la cetăţeni. Asta înseamnă că toţi participăm direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Plus că este mult mai stabil. Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice. Vom continua. Este un moment bun. Sincer m-a surprins pentru că este un context dificil prin care trece economia globală şi economia României. M-a surprins succesul dar îl acceptăm şi ne mândrim cu el", a mai spus ministrul Finanţelor.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat luni că populaţia a subscris, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.
Potrivit MFP, o premieră este emisiunea în euro, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument. Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populaţie din ultimii patru ani.
Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024.
Potrivit sursei citate, MFP a atras 1,22 miliarde de lei şi 168,4 milioane de euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul Programului Fidelis, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.
"Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturităţi de doi, respectiv patru ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani, care au fost subscrise astfel: maturitatea de 2 ani - 562,4 milioane de lei, cu un număr de 5.414 ordine; maturitatea de 4 ani - 662,5 milioane de lei, cu un număr de 1.748 ordine; maturitatea de 5 ani - 168,4 milioane de euro (815 milioane de lei), cu un număr de 2.763 ordine", se menţiona în comunicat.
Pe acelasi subiect: