Actiunile grupului german Daimler, producatorul masinilor Mercedes, vor putea fi cumparate, de marti, de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), în premiera pentru Europa de Est. Anuntula fost facut de reprezentantii Bursei. Ceea ce inseamna ca daca nu vom putea cumpara automobile Mercedes fabricate in Romania, vom putea achizitiona actiuni la unul din cele mai mari concerne auto mondiale.

Consiliul de Administratie al BVB a aprobat vineri introducerea actiunilor emise de Daimler AG la tranzactionare in cadrul Sistemului Alternativ de Tranzactionare, la sectiunea destinata valorilor mobiliare admise la tranzactionare si pe o piata reglementata.

Actiunile Daimler sunt transferate la Deutsche Boerse si Boerse Stuttgart, ambele din Germania, iar la BVB emitentul nu va avea nicio obligatie de raportare periodica si continua.

Actiunile vor fi cotate in lei, iar Banca Comerciala Romana va avea calitatea de market maker pentru aceste titluri.

Unitatile vor putea fi tranzactionate de 30 de participanti la sistemul de tranzactionare al BVB, care vor avea acces la sistemul alternativ din 23 noiembrie.

"Bursa de Valori Bucuresti reuseste, in premiera, la 15 ani de la prima tranzactie sa ofere investitorilor acces direct, prin intermediul platformei proprii de tranzactionare, Arena, la actiunile unui emitent strain de renume international, fara ca acesta sa fie listat la BVB. Este un nou pas in alinierea BVB cu pietele dezvoltate. Sunt increzator ca alaturi de produsele structurate lansate in luna iulie, noul segment al Bursei va oferi noi oportunitati de tranzactionare pentru investitori. BVB va continua sa dezvolte infrastructura tehnologica proprie care sa permita conectarea pietei de capital din Romania la sistemele bursiere europene", a declarat într-un comunicat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Daimler AG, al doilea mare producator de vehicule de lux la nivel mondial, dupa BMW, are o capitalizare de piata de peste 50 miliarde euro.

Afacerile grupului au crescut cu 24%, la 71 de miliarde de euro, iar profitul net a ajuns la 3,5 miliarde euro, in primele noua luni.