Masurile fac parte dintr-un proiect de reforma a pietei de capital din Romania in vederea obtinerii statutului de piata emergenta, care include si programe educationale pentru Guvern, Parlament si instante, dar si acordarea de facilitati fiscale unor investitori.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat Planul de actiuni pentru obtinerea Statutului de Piata Emergenta (S.T.E.A.M.) un program de reforma a pietei de capital din Romania in ceea ce priveste marimea, lichiditatea si accesibilitatea de catre investitori, cu obiectivul de a obtine in cel mult doi ani reclasificarea pietei de capital din Romania ca "piata emergenta", fata de "piata de frontiera" in prezent, se arata intr-un comunicat al ASF.

Tipologia pietelor este realizata de catre Morgan Stanely Capital International (MSCI) care clasifica pietele de capital internationale in urmatoarele categorii: piata de frontiera, piata emergenta si piata dezvoltata. Aceasta tipologie este avuta in vedere de investitori prin limitari de expunere in functie de tipul de piata de capital si reprezinta un element important in luarea deciziei de investitie.

"Proiectul S.T.E.A.M. este obiectivul strategic prioritar identificat si asumat de catre ASF pentru piata de capital. El corespunde necesitatilor de deschidere a pietei, de eficientizare si de facilitare a acesului investitional in Romania si va avea ca efect cresterea volumului plasamentelor si a lichiditatatii", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Pentru a creste accesul investitorilor straini pe bursa din Romania, planul ASF prevede imbunatatirea comunicarii, dar si o posibila obligatie pentru emitentii listati pe piata reglementata a BVB/SIBEX sa transmita rapoartele publicate pe site-ul bursei si in limba engleza.

In scopul sprijinirii dezvoltarii pietei locale de obligatiuni (municipale si corporative) ASF are in vedere reducerea comisioanelor pe care le percepe, dar si instituirea obligativitatii ratingului pentru obligatiunile municipale listate pe piata reglementata, astfel incat sa ofere mai multa siguranta eventualilor investitori straini.

ASF intentioneaza sa discute cu Ministerul Finantelor Publice posibilitatea introducerii unei scutiri de impozit pentru fondurile de investitii autorizate de ASF, adica exclusiv fonduri locale, care investesc preponderent in obligatiuni de stat. Castigurile obtinute din plasamentele in titluri de stat nu sunt considerate venituri impozabile.

Promovarea pietei de capital ar urma sa fie facuta si prin organizarea impreuna cu operatorii de piata si eventual in parteneriat cu conducerile/membrii patronatelor, camerelor de comert, asociatiilor profesionale a unor intalniri cu managerii primelor 50 de companii care nu sunt listate pe piata de capital din Romania.

Autoritatea intentioneaza sa atraga emitenti de tipul IMM-urilor pe piata de capital si va analiza posibilitatea instituirii unui regim de facilitati acordate acestora.

Vizibilitatea companiilor romanesti listate pe piata de capital ar urma sa creasca printr-o posibila listare indirecta a acestora si pe alte piete de capital. ASF va analiza posibilitatea extinderii emiterii de certificate de depozit in cazul tuturor emitentilor listati pe piata de capital romaneasca prin modificarea in acest sens a regulamentului ASF.

Totodata, ASF vizeaza si clarificarea statutului pietei RASDAQ si a regimului aplicabil societatilor tranzactionate pe aceasta piata, prin crearea unui cadru legal special care sa abordeze exclusiv problematica societatilor tranzactionate pe aceasta piata.