Elena Udrea si Gheorghe Scripcaru au desfacut o sticla de sampanie pe partia "Drumul Rosu", cea mai mare partie din Poiana Brasov, cu o lungime de 5,33 kilometri, potrivit Mediafax.

Dupa inaugurare, ministrul Turismului si oficialitati locale au urcat intr-un telescaun, una din cele doua noi instalatii de transport pe cablu montate in Poiana Brasov, la ora transmiterii acestei stiri acestia fiind inca in turul de inaugurare a instalatiei.

Ministrul Elena Udrea l-a felicitat pe primarul Gheorghe Scripcaru pentru ca a finalizat proiectul in opt luni, si nu in 24 de luni, asa cum prevedea initial proiectul. "Este impresionant ce am vazut din timpul desfasurarii lucrarilor. E impresionant ca a fost finalizat in opt luni din 24, cat fusese stabilit initial. Ma bucur, domnule primar, ca ati ajuns sa fiti subiect de dezbateri televizate cu acest proiect. Importanta este notorietatea, chiar daca nu intotdeauna pozitiva, pentru ca in acest fel romanii au aflat ca la Brasov s-a construit cel mai mare domeniu schiabil din Romania", a declarat Udrea inaintea inaugurarii proiectului.

Udrea a mai spus ca atunci cand a ajuns in Ministerul Turismului "nici despre turism, nici despre Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) nu vorbea nimeni in mod serios pentru ca turismul era vazut asa ca o excentricitate de care oamenii se ocupa cand nu mai au ceva serios de facut".

"Nici nu se credea ca se va organiza un festival olimpic la noi in tara, fie el si de tineret", a spus oficialul. Ministrul Turismului a afirmat ca in 2011 fata de 2010 cresterea in turism este de de 17 la suta si ca de trei ani se vorbeste despre turismul romanesc si "e bine ca se vorbeste pozitiv". "Daca vom continua ceea ce am inceput prin promovare, investitii, parteneriate publice-private, implicarea din partea Guvernului vom avea numai de castigat in ceea ce priveste incasarile la bugetele locale", a adaugat Udrea.

Proiectul "Dezvoltarea si reabilitarea domeniului schiabil Poiana Brasov" are o valoare de peste 28,4 milioane de euro si este finantat de Guvernul Romaniei - prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in cadrul programului "Schi in Romania", in parteneriat cu Primaria Brasov.

Partiile din Poiana Brasov au, in prezent, o lungime totala de 24 de kilometri si se intind pe o suprafata de 85 de hectare.
In urma lucrarilor de infrastructura efectuate in cursul anului 2011, suprafata schiabila a statiunii Poiana Brasov a crescut cu aproxiamtiv 35 de hectare fata de 2010, ajungand la 85 de hectare. Lungimea partiilor inainte de amneajare era de 16,4 kilometri, iar acum este de 24 de kilometri, in timp ce latimea medie a partiilor, care era de cel mult 20 de metri, a ajuns dupa amenajare la 45 de metri.

Gradul de dificultate a partiilor a fost pastrat, dar a suferit modificari prin corectii de panta prin crearea de variante ocolitoare a zonelor mai dificile si prin marirea numarului de partii de legatura intre partiile principale.

Cele mai importante partii din Poiana

Partiile principale pe care se poate schia in Poiana Brasov sunt: Partia Lupului (2,62 kilometri), Partia Sulinar (2,82 kilometri), Partia Drumul Rosu (5,33 kilometri), Partia Sub Teleferic (2,86 kilometri), Partia Kanzel (0,8 kilometri), Partia Bradul (0,5 kilometri) si Partia Stadion (0,10 kilometri).

Pe intregul domeniu au fost amplasate instalatii de producere a zapezii artificiale pentru a mari perioada de schi si pentru a creste calitatea conditiilor de practicare a sporturilor alpine, astfel incat sezonul de schi poate fi prelungit acum la patru luni pe an.

De asemenea, in statiunea fost construit si un lac de acumulare, la o altitudine de 1.500 de metri, care se intinde pe o suprafata de 1,4 hectare, cu o capacitate de 140.000 de metri cubi, precum si o instalatie de inzapezire care cuprinde statie de pompare, pompe, 19 kilometri de conducte, 24 de tunuri de zapada (14 fixe si zece mobile), 120 de lancii si patru masini de batatorit zapada.

Sistemul va putea inzapezi artificial 60 de hectare de domeniu schiabil din totalul de 85 de hectare. In cadrul proiectului a fost cuprinsa si montarea a doua noi intalatii de transport pe cablu, care au fost deja puse in functiune, pe langa cele doua telecabine, telegondola si teleschiuri existente.

Cele doua noi instalatii - telescaune de pe partiile Ruia si Lupului - au o capacitate de transport de 4.000 de persoane/ora. In total, capacitatea de transport pe cablu in Poiana Brasov va fi de 11.300 de persoane/ora.

Citeste si:

Intr-un climat de criza, euro sarbatoreste 10 ani de existenta. Cat valoreaza, la ora actuala, zona euro

Moartea unui brand auto emblematic. Dupa 2 ani de lupta pentru supravietuire, si-a anuntat falimentul