Mobius a spus ca spera ca FP sa fie listat la Bucuresti in septembrie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie listat si la Londra.

"Daca incepem in iulie, speram sa listam Fondul Proprietatea in septembrie pe Bursa din Bucuresti", a spus Mobius.

El a adaugat ca Fondul ar putea fi listat si la Londra, insa nu a menţionat data la care ar putea avea loc aceasta operatiune.

"Daca mergem la Londra, trebuie sa vindem unele actiuni, dar trebuie sa discutam cu Guvernul. Am putea sa majoram capitalul Fondului, pentru ca trebuie sa capitalizam companiile din portofoliu, insa trebuie sa vedem cum facem acest lucru fara a dilua participatiile actualilor actionari. O solutie ar fi ca Guvernul sa vanda din actiunile sale sau Fondul ar putea emite alte actiuni pe care sa le vindem", a adaugat Mobius.

El a afirmat ca vrea listarea directa a Fondului si este impotriva tranzactionarii actiunilor FP pe un sistem extrabursier.

In acelasi timp, Mobius a explicat ca in FP sunt si societati care nu mai au nicio sansa si ca va trebui luata o decizie in cazul lor, fie sa la vanda, fie sa le lichideze.

Franklin Templeton Investment  va prelua efectiv administrarea FP de la 1 iulie, dar se lucreaza deja la evaluarea portofoliului, a mai spus Mobius. Totodata, el a adaugat ca, desi Fondul este subevaluat acum, nu poate da o cifra exacta cu privire la cat de subevaluate sunt actiunile din portofoliu.

Problema FP, in opinia lui Mobius, este ca, desi jumatate din societatile care fac parte din Fond sunt listate, la randul lor, si au o valoare de piata in Romania, trebuie lamurit foarte clar daca aceasta este valoarea corecta.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost acordate drept despagubire persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate de comunisti. Multi le-au vandut prin intelegere directa cu diversi cumparatori, insa foarte ieftin. O actiune cu valoare nominala de un leu se vindea in urma cu un an-doi la mai putin de 10 la suta din aceasta valoare.

"In nume propriu am cumparat cand piata a avut o scadere deosebita, in jur de 7-8 la suta, iar acum piata se afla undeva la 40-45 la suta din valoarea nominala", spune Stefan Terziu, cumparator actiuni Fondul Proprietatea.

Broker-ul Alin Brendea este de parere ca "Valorile anuntate in acest moment indica un pret pe care l-am putea considera bun pentru cumparatori, mai degraba decat pentru vanzatori."

La pretul actual, de 40 de bani pe actiune, Fondul Prorietatea ar valora 1,4 miliarde de euro.

Doar participatia de 20 la suta din Petrom valoreaza 950 de milioane de euro iar depozitele cash din banci- 500 de milioane de euro.

Valorea reala a Fondului trebuie stabilita insa pana la listarea la Bursa.