Se blocheaza sau nu conturile de la 1 aprilie? Afla ce spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea
Ai avut probleme cu banca? Nu stii de ce ti-ar putea fi blocat accesul la banii din cont de la 1 aprilie? Ce se intampla cu comisioanele de rambursare anticipata si ce presupun noile reguli de transfer al conturilor intre bancile romanesti? Afla raspunsurile oferite de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor la videochat-ul www.incont.ro.
Sinteza discutiei:
"Am convingerea ca anul acesta activitatea de creditare, a carei sold a scazut cu 3,6% in 2009, se va relansa anul acesta", a declarat Radu Ghetea. Vom asista la revigorarea creditarii si pe fondul reducerii dobanzilor, dar si pe cel al cresterii interesului. De asemenea, oamenii simpli vor fi mai siguri pe locul de munca, pe veniturile lor, care nu vor mai scadea sau poate chiar vor creste si astfel vor fi mai tentati sa faca imprumuturi.
Cei care vor sa faca o investitie imobiliara trebuie sa o faca acum, pentru ca in 2010 preturile vor incepe sa mearga in sus, este recomandarea personala a lui Ghetea.
"Nu am sesizat in ofertele bancilor diferente pentru case noi, case vechi", spune presedintele ARB. Ceea ce face diferenta este garantia, explica acesta.
"Daca vorbim de un credit pe termen scurt, la care exista si resurse din partea clientului de rambursare a creditului, in valuta, sigur ca imprumutul in euro este mai renatbil si recomandat. Dar riscurile valutare sunt necunoscute si viata ne-a aratat ca te pot lovi cand te astepti mai putin. Eu sustin creditul in lei, fara a respinge creditul in euro pentru acei clienti care au venituri in valuta sau care au un venit suficient de mare ca sa-si permita rata cand piata joaca impotriva lor", explica Radu Ghetea.
"Bancile straine au demonstrat ca au venit aici sa stea, sa se dezvolte, au facut investitii. S-au oprit din expansiune, ceea ce era normal in conditii de criza, dar au adus si bani pentru a consolida subsidiarele din Romania. Mi se pare o pozitie pozitiva", este parerea sefului ARB cu privire la activitatea bancilor straine de la noi. Legat de bancile grecesti, Ghetea se raliaza declaratiilor oficialilor BNR, care spun ca sistemul bancar romanesc nu va fi afectat in niciun fel de situatia delicata in care se gaseste Grecia.
"Euro este tinut la o dobanda joasa prin politici administrative si nu reflecta realitatea de pe piata. Dobanda la euro nu este liber exprimata, ci sustinuta pentru a relansa piata. Cand vom iesi din criza, cand economiile vor trece pe plus, va creste si dobanda", este parerea, din nou personala, a lui Radu Ghetea.
Dobanzile la creditele in lei vor scadea, asa cum a spus si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la 8,5%. Ele chiar au scazut. Am spus de acum cateva luni ca ele vor scadea sub 10% si se vor apropia de dobanda de politica monetara, mai spune presedintele ARB.
Plafonarea comisionului de plata anticipata a creditelor la 1% este sustinut de Asociatia Romana a Bancilor, a declarat Radu Ghetea. Bancile romanesti au aplicat intotdeauna prevederile legale, fie ca le convine, fie ca nu. Asadar, bancile vor pune in aplicare aceste reglementari, a precizat Ghetea. "Noi nu suntem de acord cu aplicarea retroactiva a legii, adica si asupra creditelor aflate deja in derulare. [...] De asemenea, contestam extinderea la alte credite, in afara celor de consum intre 200 si 75.000 de euro", a adaugat acesta.
Aceasta reducere a comisionului de rambursare anticipata le este favorabila celor care vor sa-si refinanteze imprumuturile. Exista si un "dar"... "Decizia de a te muta la o alta banca trebuie sa fie foarte bine gandita: e o vorba romaneasca, sa nu sari din lac in put", explica Ghetea. Cand luam un credit ne asumam niste riscuri si trebuie sa fie foarte bine gandita mutarea, pentru ca ea presupune cheltuieli, comisioane, spune el.
Dupa adoptarea euro, creditele in lei vor fi transformate in credite in euro. "Daca ai de luat niste bani, salariul este impartit la cursul de 4, creditul se imparte tot la 4. Daca ai salariu in lei si credit in valuta... atunci creditul ramane la fel, iar salariul se imparte la 4. Nu a existat tara europeana in care locuitorii sa iasa in strada de bucurie ca s-a trecut la euro. In ceea ce priveste dobanda, ROBOR va deveni EURIBOR", ne-a explicat Radu Ghetea.
"In ceea ce priveste actualizarea datelor, avem un regulament si trebuie respectat", spune presedintele ARB. Bancile pot lua masuri impotriva celor ce refuza efectuarea acestei formalitati. Banca are dreptul legal sa refuze tranzactiile si chiar sa inchida conturile celor care nu merg sa-si actualizeze datele.
Interesul bancilor nu a fost si nu este de a face executari silite, pentru ca nu exista piata. Este in dezavantajul tuturor: executarea silita nu reuseste sa stinga toata datoria. Exista un caz real si hilar, in care executarea unui imobil nu a reusit sa acopere nici comisioanele executorilor, iar banca si ceilalti creditori nu au mai primit nimic. Iar clientul a ramas si dator, dar si fara bunul respectiv. Numai in cazul in care clientul arata rea-vointa si nu coopereaza cu banca, atunci se poate trece la masuri extreme.
"Personal, nu cred ca va fi o avalansa de executari silite, dar ele vor fi, in randul clientilor care arata rea-vointa. Banca va gasi o solutie, evident nu se va putea la toata lumea. Daca astepti sa vina executorul, nu-i deloc placut pentru nimeni", spune Ghetea.
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar recupereaza prin executari silite, popriri, vanzari de bunuri si alte forme de recuperare banii de la banci precum Banca Albina, Bancoop, care nu mai exista de foarte mult timp. Asadar, nu scapi atat de usor de datorie, deci recomandabil este ca fiecare sa incerce sa gaseasca o solutie impreuna cu banca.
La CEC, doar 9 din 680 de clienti nu mai reuseau sa-si plateasca rata, chiar si dupa restructurarea creditului. Daca respectivul client vine dupa 90 de zile ca sa gaseasca o solutie, dupa ce banca a inceput procedura de executare silita, este tarziu, asa ca nu trebuie sa astepti atat, ci sa mergi din timp la banca.
Legea falimentului personal nu ar fi foarte oportuna in Romania, pentru ca nu e un moment prielnic. Declararea voluntara a falimentului personal, in cazul unui client de buna credinta, ar aduce stergerea a 25% din datorie. "Cred ca ar induce in mintea foarte multor clienti ideea ca ar scapa de 25% din datorie prin aceasta procedura. Este foarte periculos", spune Radu Ghetea.