Comisia Europeana obliga bancile ca, incepand din iunie, sa perceapa un comision maxim de 1% daca cei indatorati recent restituie in avans o parte din credit sau toti banii imprumutati de la banca. Mai mult, bancile nu pot schimba comisioanele deja existente pe perioada imprumutului. Vestea este si mai buna pentru cei care au credite cu dobanda variabila. Acestia vor avea comision 0% pentru rambursarea anticipata.

O singura noapte au avut voie sa viseze insa romanii deja datori ca isi vor putea achita creditele inainte de termen. Raspunsul bancherilor este clar: "Nu vom elimina comisionul pentru rambursarea in avans la imprumuturile deja acordate!"

Bancherii invoca argumentul potrivit caruia o lege nu poate fi aplicata retroactiv. "Ne opunem aplicarii prevederilor europene la contractele de creditare aflate deja in derulare, precum si extinderii acestora asupra celorlalte tipuri de credite. Motivele sunt legate de faptul ca nicio lege nu a fost aplicata retroactiv, asa cum vrea ANPC sa aplice noua lege a creditelor", a spus Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Mai mult, comisioanele de rambursare anticipata exprima costul pe care il are banca atunci cand nu poate plasa imediat acel credit altui client, iar costul plasarii numerarului este ridicat in Romania", a mai spus Ghetea.

Cat castiga clientii si cat pierd bancile

Un simplu calcul arata ca la un credit de 100.000 de euro comisionul de rambursare anticipata care se plateste acum, si de 5%-6%, reprezinta 5.000 de euro, dar in momentul in care legea va intra in vigoare el va fi de doar 1%, adica 1.000 de euro. Tot astfel, la 1.000 de euro platiti mai devreme, banca va ia acum un comision de 50 de euro.

Suma creste insa considerabil in ideea in care puteti achita mai repede jumatate din imprumut. Deocamdata, comisionul este de 2.500 de euro, insa din iunie va cobori sub 500 de euro.

Clientii fac economie de 4.000 de euro in cazul in care dau inapoi tot creditul, iar bancile pierd acesti bani. Astfel, modificarea contractelor ar putea ajunge la circa 20 de milioane de euro, insa pierderile institutiilor financiare din reducerea comisioanelor ar ajunge si la cateva sute de milioane.

Ai semnat un contract de creditare sau de leasing si te-ai razgandit? Poti renunta la el in 14 zile!

O alta modificare a legii este ca, din 12 iunie, cei care semneaza un credit si se razgandesc in privinta deciziei se pot retrage fara a suporta niciun cost timp de doua saptamani.

Creditele de consum, creditele ipotecare si leasingul intra in aceasta categorie”, a declarat la videochat-ul incont.ro presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Toate aceste reglementari fac parte dintr-o directiva europeana si vor intra in vigoare incepand cu 11 iunie 2010.