Bogatii Romaniei, care joaca la bursa, sunt acum in alerta. Fostul presedinte si director general al Bursei de la Sibiu,
Cristian Sima, a disparut de mai bine de o saptamana. Clientii lui, pentru care tranzactiona sume importante pe piata internationala, se intreaba acum ce s-a intamplat cu banii lor. Sunt cantareti, actori si creatori de moda care au avut incredere ca Sima le va inmulti economiile.

In aceasta dimineata unii dintre clienti au venit la sediul firmei lui Sima din Bucuresti, speriati ca nu-si vor mai recupera investitiile.

A aparut si un avocat care sustine ca reprezinta un client cu bani multi investiti pe bursa: mai exact, cateva milioane de euro.

Printre posibilii pagubiti s-ar putea numara si consilierul Daniel Daianu. Spune ca pana acum era pe plus cu banii, acum terbuie sa verifice.

Intre timp, bursa de la Sibiu este in fierbere si are un nou director: Ovidiu Petru.

"S-a luat decizia ca domnul Sima sa fie demis din functia de director.

Rep: E adevarat ca a dat un mail in care v-a spus ca i s-a furat telefonul?

O.P: Da, e adevarat.

Rep: Nu e supect din punctul dvs de vedere?

O.P: Nu, de ce? Si eu imi mai pierd telefonul"

"Pana in acest moment la nivelul IPJ Sibiu nu a fost depusa nicio reclamatie, nicio sesizare referitoare la cazul fostului presedinte al bursei Sibiu; nici din partea familiei, nici din a altor persoane. In aceste conditii, avand in vedere informatiile care au aparut in mass media, IPJ Sibiu s-a autosesizat si a fost demarata o ancheta", a declarat Luciana Baltes, purtator de cuvant Politia Sibiu.

Cristian Sima nu mai poate fi contactat de 10 zile nici prin telefon, nici prin email.

De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inceput joi o investigatie la sediul socieatii de brokeraj WBS Romania dupa ce au aparut suspiciuni ca fostul actionar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

"CNVM a inceput astazi, 11 octombrie 2012, o investigatie la sediul societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societatii in relatia cu clientii, precum si integritatea conturilor acestora. In acest context, autoritatea pietei de capital recomanda clientilor societatii de servicii de investitii WBS Romania care se considera prejudiciati sa depuna reclamatii la sediul CNVM. Mentionam, totodata, faptul ca WBS Holding nu este o entitate aflata sub autoritatea CNVM, nefiind autorizata de aceasta sa desfasoare activitati pe piata de capital din Romania", se arata intr-un comunicat transmis joi de CNVM.

Comisia mentioneaza ca va investiga eventualele legaturi existente intre WBS Holding si WBS Romania, pentru a proteja investitorii care desfasoara operatiuni pe piata de capital prin intermediul WBS Romania.

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecuta si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

Surse din piata de capital, citate de Mediafax, spun ca Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora.

Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are in Elvetia postul telefonic este suspendat, au mentionat sursele.

In piata de capital au aparut zvonuri potrivit carora Sima ar fi disparut din tara cu banii clientilor unei firme pe care o detine si prin care tranzactiona pe pietele externe.

Firma WBS Holding inregistrata in Insulele Virgine Britanice, prin care clientii lui Sima ar fi tranzactionat pe pietele externe, nu este inregistrata la CNVM, astfel ca activitatea acesteia nu este supravegheata de Comisie. Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.

Potrivit altor surse din piata de capital, CNVM va discuta joi daca va trimite o echipa de control la firma de brokeraj WBS Romania, care este inregistrata la Comisie si care intermediaza tranzactii pe bursele de la Sibiu si Bucuresti.

Disparitia lui Sima vine si in contextul in care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din functiile de conducere detinute la Sibex si pentru a-l trage la raspundere.

La finele lunii septembrie, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata. Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.

Cine este Critian Sima?

Potrivit Ziarului Financiar, Cristian Sima este unul dintre cei mai controversati oameni de pe piata de capital. Doctor in matematica si cu cativa ani de practica pe pietele de capital din Italia, Franta si de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firma de brokeraj dedicata pietelor internationale. WBS Holding, firma pe care Sima a infiintat-o in 1997, investea pe bursele internationale si pe piata valutara Forex, intr-o perioada cand majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locala si se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite in anii '90 de Nicolae Vacaroiu.

Multi dintre clienti i-au incredintat banii lui Sima sa-i administreze, iar acum acestia nu mai stiu de unde sa-l ia. Pe piata circula doua versiuni: fie Sima a fugit cu banii clientilor, fie i-a pierdut in urma unor tranzactii riscante.

Intr-un interviu acordat in octombrie 2010 revistei Kamikaze, Sima povestea ca se multumeste cu castiguri mici si ca pe clientii care vor castiguri mari si rapide ii trimite la cazinou. Pe de alta parte, el povestea in acelasi interviu ca a piedut 2,8 milioane de dolari intr-o noapte din cauza unui pariu gresit pe indicele DAX, mentionand ca pierderile au fost din bani proprii.

Sima a preluat controlul Sibex anul trecut, dupa ce s-a luptat mai multe luni cu fostul presedinte si fondatorul bursei din Sibiu, Teodor Ancuta.

Acesta nu este primul scandal in care Sima a fost implicat in ultimii ani. In 2007, el a fost pentru cateva luni membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). A plecat insa cu scandal, dupa ce au aparut informatii ca Sima ar fi colaborat cu Securitatea in perioada comunista.

Sima a mai fost implicat si in alte afaceri. El a fost actionar alaturi de Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, si arhitectul Adrian Lustig in firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidential - Doamna Ghica Plaza, controlat in prezent de fondul de investitii estonian Aktiva. Complexul a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici de pasla Romfelt, din zona Obor, pe care Sima a preluat-o de pe bursa in 1998. El a dat fabrica salariatilor si a ramas cu terenul, dupa cum povestea chiar el in Kamikaze.

Cristian Sima a mai detinut si o participatie de 9% in portalul de stiri Hotnews.ro, pe care a vandut-o in septembrie. De altfel, Sima si-ar fi lichidat toate afacerile, mai scrie Ziarul Financiar.