Fondurile de investitii au cumparat peste 60% din obligatiunile in dolari emise marti de Romania. Structura investitorilor pe zone geografice
Fondurile de investitii au fost principalii cumparatori ai obligatiunilor in dolari emise marti de Romania, cu 61% din totalul de 750 milioane de dolari. Investitorii din SUA au acoperit 42% din suma, iar cei din Marea Britanie 35% din valoare, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala, cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp, a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere, pe din ce in ce mai multe piete. Se remarca, de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
Cine sunt investitorii
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%.
Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, banci centrale, a cumparat 15% din bonduri, iar bancile comerciale si investitorii retail si-au adjudecat 5% din titluri.
In jur de 3% din titluri au fost achizitionate de alti investitori, informeaza Mediafax.
Emisiunea pe piata americana, prima dupa 16 ani
"Prin aceasta emisiune, reiteram angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele si suntem consecventi cu masurile pe care le-am luat in sensul extinderii maturitatii datoriei publice", a afirmat ministrul Dragoi.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Obligatiunile de pe piata americana au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piata externa pentru perioada 2011-2013 (GMTN – Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maxima de 7 miliarde euro.
Emisiunea de pe piata americana, prima dupa 16 ani, a fost lansata la sfarsitul lunii ianuarie si a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari si o maturitate de zece ani.