Fondul Proprietatea, sanse minime sa fie listat in 2010!
Listarea Fondului Proprietatea nu va avea loc, cel mai probabil, in acest an, a declarat David Smart, seful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, intarziere cauzata de faptul ca Guvernul nu a finalizat inca documentatia necesara pentru ca Templeton sa devina efectiv administrator.
"Noi deja ne-am inceput munca aici. Nu suntem inca, oficial, administratorul Fondului Proprietatea, insa asteptam cu nerabdare ca Guvernul sa semneze documentatia necesara pentru a putea intra efectiv in drepturi. Daca vom avea aprobarea Guvernului, ne vom misca foarte repede cu listarea", a declarat vineri Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management.
La finele lunii martie, Mobius anuntase ca Fondul Proprietatea (FP) ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucuresti in luna septembrie a acestui an, daca Templeton ar fi devenit managerul fondului pana la data-tinta de 1 iulie.
"Sper ca pana la finele lunii iunie acest proces sa fie finalizat. Daca nu se va intampla acest lucru, Parlamentul va intra in vacanta si vorbim deja de Craciun", a spus Mobius.
Membrii Comisiei de buget-finante din cadrul Camerei Deputatilor au adus in luna mai o serie de amendamente la Ordonanta 81/2007, care stabileste functionarea Fondului, in special pentru scurtarea perioadei in care conversia titlurilor de despagubire in actiuni FP este suspendata dupa inregistrarea Fondului la CNVM.
In forma actuala a ordonantei se prevede ca odata ce Fondul este inregistrat la CNVM (conditie necesara listarii), conversiile din titluri de despagubire in actiuni FP vor fi blocate pentru cel putin trei luni dupa listare pentru a se stabili un nou pret de conversie. Astfel, actiunile nu vor mai fi acordate la valoarea de nominala, de 1 leu, ci la pretul mediu ponderat aferent primelor 60 de sedinte de tranzactionare. Potrivit amendamentelor aduse la inceputul lunii mai, perioada de trei luni ar urma sa fie redusa la doua saptamani.
Smart a precizat ca listarea in acest an este putin probabila, dat fiind si contextul dificil prin care trece Romania, din cauza caruia autoritatile acorda o mai mare atentie pe acest plan.
Potrivit lui Mobius, o listarea prin IPO (oferta publica initiala -n.r.) ar fi preferabila in cazul Fondului Proprietatea, intrucat astfel s-ar putea strange mai multi bani, suma estimata fiind de circa 500 milioane de dolari.
El a mai aratat ca printre primele lucruri pe care Franklin Templeton le va realiza odata ce va deveni efectiv administratorul FP va fi sa distribuie dividende in valoare de un miliard de lei din profiturile realizate de Fond in anii trecuti, astfel ca aproape 600 de milioane de lei vor fi varsati la stat, care, prin Ministerul Finantelor, este actionarul majoritar cu o participatie de 57% din actiuni.
Pentru ca Franklin Templeton sa intre efectiv in drepturile de administrator si sa demareze procedurile de listare este necesar ca Guvernul sa adopte o hotarare prin care sa aprobe actul constitutiv al Fondului Proprietatea, avizat recent de CNVM.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat contractul de administrare a Fondului de catre Franklin Templeton, insa a conditionat intrarea in vigoare prin inscrierea FP in registrul CNVM ca alt Organism de Plasament Colectiv de tip special. Fondul nu poate fi inregistrat la CNVM pana cand noul act constitutiv nu va fi aprobat de Guvern.
Potrivit FP, dupa aprobarea de catre Guvern a acestui proiect, directoratul Fondului va convoca AGA, in vederea indeplinirii tuturor formalitatilor necesare pentru transmiterea administrarii catre Franklin Templeton Investment Management Limited Londra.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.
Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 56,98% din capitalul social, de 3.469 persoane fizice - 31,62% si 93 de persoane juridice - 11,39%.
Pe acelasi subiect: