Compania Franklin Templeton Investments a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea la inceputul lunii iunie, avand o oferta mai buna decat a concurentului din etapa finala, Morgan Stanley Investment Management .

Franklin Templeton va gestiona active in valoare totala de circa 4 miliarde de euro, urmand sa incaseze anual 20 milioane de euro pentru administrarea Fondului.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Pana acum, Fondul nu a fost niciodata functional, fiind asteptat de ani de zile de fostii proprietari deposedati abuziv de case in regimul comunist. Intre timp, unii dintre acestia au murit sau in disperare de cauza si-au vandut drepturile catree diversi interpusi.

Desi prezentat de fostul Guvern Tariceanu ca o solutie ideala pentru despagubire fostilor proprietari, pana in prezent, Fondul nu a produs beneficii decat pentru angajatii sai, numiti de cele mai multe ori pe criterii politice.

Este celebru cazul Danielei Lulache (foto), fostul director general al Fondului Proprietatea, care era platita lunar cu un salariu de peste 10.000 de eruo.