Un contract pe indicele Dow Jones Industrial Average, care are o valoare de circa 10.500 de lei (egala cu valoarea in puncte a indicelui DJIA), costa 400 de lei (marja ceruta de Sibex), informeaza Ziarul Financiar.

Astfel, la o crestere a indicelui DJIA de la 10.500 de puncte la 10.900 de puncte (400 de puncte sau 3,8% in procente), investitorul isi poate dubla banii daca a pariat pe cresterea indicelui sau ii poate pierde pe toti daca a mizat pe scadere.

Casa de brokeraj Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu aceste instrumente, in primele zece minute fiind tranzactionate doua contracte pe indicele Dow Jones Industrial Average la 10.350 puncte si 11 contracte la 10.400 puncte, toate cu scadenta in martie, anunta Mediafax.

Cat de profitabile sunt investitiile la bursa de la New York ramane de vazut, in conditiile in care aceasta a cazut cu 2% joi, dupa anuntul presedintelui Barack Obama, care cere masuri restrictive pentru banci. "In momentul de fata, sectorul financiar nu mai este la fel de fragil ca anul trecut, insa functioneaza dupa aceleasi principii care au dus la colaps", a spus Obama.

Bursa a reactionat imediat, iar actiunile marilor grupuri financiare au scazut puternic. Goldman Sachs a scazut cu 4,1%, iar titlurile JP Morgan Chase au avut o cadere de 6,6%.  Analistii se asteapta ca marile banci americane, inclusiv cele de la New York, cum ar fi Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase, sa fie in continuare afectate de noile masuri.

Tot astazi, Bursa din Sibiu a lansat propria piata de actiuni, pe care sunt tranzactionate actiunile Sibex, care au deschis sedinta la 2,999 lei, in crestere de aproape trei ori fata de valoarea titlurilor, de 1 leu.