"Este in mod clar cel mai recent dintr-o serie de evenimente care au afectat increderea investitorilor in piata. Perceptia este ca Wall Street a manipulat oferta publica astfel incat aranjorii operatiunii si sefii Facebook sa aiba de castigat, in timp ce investitorii mici au ramas cu punga goala", a declarat Andrew Stotmann, avocat din Chicago care reprezinta investitori de retail. 

Investitorii individuali care au dorit sa cumpere actiuni Facebook au fost defavorizati de problemele de efectuare a plasamentelor in prima zi de tranzactionare, de declinul ulterior al cotatiilor si de intrebarile daca aranjorii si compania au dezvaluit selectiv informatii confidentiale. 

"Daca sunt o multime de oameni nemultumiti isi vor exprima supararea diferit. Una dintre forme ar fi cu picioarele", a declarat Steve Sosnick, analist in domeniul managementului riscului la firma Timber Hill. 

Actiunile Facebook au avut in primele cinci zile de tranzactionare cele mai slabe rezultate in randul ofertelor publice initiale care au avut loc in ultimul deceniu.

Esecul Facebook a erodat sperantele ca debutul sau la bursa va revigora interesul investitorilor individuali pentru plasamente in actiuni. 

"Deocamdata, se pare ca s-a pierdut oportunitatea unui interes sustenabil al investitorilor de retail in actiuni. Problemele tehnice si declinul pretului actiunilor au readus la pamant cererea", a declarat Richard Repetto, analist la firma Sandler O’Neill & Partners in New York. 

Unii investitori individuali nu au mai revenit la bursa dupa criza financiara din 2008-2009. Indicele Standard&Poor’s nu a mai progresat in ultimii peste 10 ani, in prezent fiind tranzactionat la nivelul anului 1999, dupa doi ani de "piata bear" (de scadere n.r.) care a sters circa 50% din valoarea indicelui.

La sfarsitul anului trecut, americanii detineau actiuni de circa 8.100 miliarde de dolari, cu aproximativ 16% mai putin decat detinerile de 9.600 de miliarde de dolari din 2007, conform datelor Rezervei Federale a SUA, publicate in martie.

Sursa: Mediafax