La inceputul anului, Bitcoin ajunsese să coste cât un apartament, de la un minim de 4.000 de dolari în martie 2020. Maximul absolut atins de criptomonedă a fost de 42.000 de dolari, în ianuarie 2021, deci o creștere de peste 10 ori față de începutul anului trecut, urmând ca apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 de dolari.

În acest context, cea mai eficientă metodă de protejare a portofoliului este cea de ”hedging”, care îi ajută pe investitori să își “înghețe” temporar tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România.

”Regula nr. 1 a legendarului investitor Warren Buffett este ‘Nu pierde niciodată bani!’, iar regula nr. 2 spune ‘Nu uita niciodată de regula nr. 1!’. Investitorii pe termen lung, de succes, știu că protejarea capitalului lor reprezintă un aspect mult mai important decât înmulțirea acestuia. De aceea, o modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operațiunile de hedging, strategie de investiții care vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor, de exemplu, la Bitcoin sau acțiuni, prin deschiderea unei poziții opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumente derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. Poate părea complicat, dar, în realitate, această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind ușor de implementat”, explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Dacă un investitor deține în portofoliu Bitcoin achiziționat la un preț în scădere și dorește să se protejeze până trece trendul descendent, poate apela la mecanismul de Short Selling și poate vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deținută.

Astfel, ajunge să dețină simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghețând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierde pe una câștigă pe cealaltă și invers. Deci, practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan.

Totodată, în astfel de perioade de volatilitate mare, XTB recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate principiile de management al riscului, principii care pot face diferența între succes și eșec în investiții:

- Să nu ia decizii de tranzacționare nedocumentate sau aleatoare. Fiecare decizie trebuie luată în cunoștință de cauză și susținută de o analiză.

- Să gestioneze cu precauție expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacții, să lase în portofoliu loc pentru mișcările piețelor.

- Să nu investească decât sume de care se pot dispensa și să analizeze foarte bine riscurile pe care doresc să și le asume întrucât, la fel cum oportunitățile de câștig sunt foarte mari, și riscurile de pierdere parțială sau totală a investiției inițiale sunt proporționale.

- Să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului și limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistență, să seteze ordine Stop Loss și Take Profit.

- Să diversifice! Să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deținere, fără deținere, acțiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active și industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acțiuni), zone geografice, orizont temporal (investiții pe termen scurt/lung), etc.

- Să nu ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging exemplificată mai sus.

- Să stea deoparte până trece perioada critică și să adopte mai degrabă statutul de spectator, în cazul în care simt că nu au suficient autocontrol în aplicarea regulilor menționate anterior.

Cu mai mult de 15 ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. Cu birouri în peste 10 țări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume incluzând FCA și KNF.