Criza se adanceste in sanul Europei. La Bucuresti, bursa a atins minimul ultimelor 12 luni. La nivel global, indicii bursieri au cazut la nivelurile din 2008. VIDEO
UPDATE: Bursa de la Bucuresti si-a accentuat scaderea la 6,47% in prima parte a sedintei si a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, intr-o piata dominata de ordine de vanzare, sub influenta corectiilor severe de pe bursele mature, dar cu un rulaj de patru ori mai mare, scrie Mediafax. Bursele europene au deschis, de asemenea, in scadere, la minimul ultimelor 14 luni, dupa scaderi abrupte in SUA si Asia, din cauza temerilor privind franarea economiei americane si extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, potrivit Reuters.
Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a scazut cu 2,8% pana la ora 7:08 GMT (10:08 ora Romaniei), dupa ce a atins in debutul sedintei cel mai redus nivel din mai 2010. Indicele coboara pentru cea de-a sasea sedinta consecutiv si a pierdut aproape 11% de la inceputul acestei saptamani. Comparativ cu debutul acestui an, FTSEurofirst 300 este in retragere cu 14%.
"Perspectiva economica streseaza in mare masura investitorii, iar sentimentul va ramane extrem de fragil. Economia SUA incetineste si trece intr-o faza unde vom vedea implementarea reducerilor de cheltuieli. Investitorii se intreaba de unde va veni cresterea economica in contextul problemelor cu care se confrunta atat de multe guverne", comenteaza Keith Bowman, analist la Hargreaves Lansdown.
Sectorul auto a inregistrat cele mai abrupte scaderi, din cauza temerilor privind reducerea cererii pentru automobile. Indicele industriei auto a coborat cu 4,6% in debutul sedintei.
Si bursele asiatice au inregistrat astazi cele mai abrupte scaderi din martie, de circa 4%, pe fondul unei corectii globale a pietelor de capital, cauzata de temerile privind situatia economica din Statele Unite si extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro.
Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 4,1% si incheie cea mai slaba saptamana din octombrie 2008, transmite Bloomberg. Randamentele de pe piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani au scazut la minimul acestui an. Yenul a recuperat deprecierea din prima parte a sedintei, la o zi dupa interventia guvernului nipon pentru temperarea cresterii monedei. Indicele S&P GSCI al materiilor prime este pe cel mai indelungat trend descendent, tras in jos de petrol, zinc si grau.
Din Asia pana-n America, trecand prin Europa, indicii bursieri au pierdut ieri procente serioase
Este cea mai mare cadere din 2008 si pana in prezent. Totul din cauza speculatiilor ca Italia, adica a patra economie a Uniunii Europene, ar fi la un pas de incapacitatea de plata.
In plina agitatie, procuratura italiana a confiscat documente din birourile a doua agentii de rating, Moody's si Standard and Poor's, in cadrul unei anchete privind fluctuatiile considerate "anormale", de la bursa din Milano.
Una dupa alta, bursele din lumea-ntreaga s-au prabusit ieri cu 3, 4 sau chiar 6 procente. Azi-noapte a venit si randul celor din America; indicele Dow Jones a pierdut mai bine de 5 procente.
"Cred ca Europa a jucat cu siguranta un rol. Pentru ca, desi majoritatea investitorilor cred ca Europa poate face fata problemei datoriilor grecesti, pe langa celor din Irlanda si Portugalia, se pare ca va avea probleme mai mari incercand sa rezolve situatia din Spania si Italia", a declarat Sam Stovall de la Strategia Investitiilor Standard & Poor's.
Problema Italiei pleaca de la uriasa datorie publica. In ciuda planului de austeritate al premierului Berlusconi, exista riscul ca peste 6 ani datoria Romei sa ajunga la 150 % din PIB, daca nu se inregistreaza crestere economica.
"Pietele financiare au iesit deja in cautarea unei noi victime. Iar raspunsul acum este: Italia!", spune Iain Begg, profesor la London School of Economics.
Paradoxal, cealalta necunoscuta, adica Spania, pare sa se miste in sfarsit, ceva mai bine. Madridul a lansat o mult asteptata emisie de obligatiuni, de 3,3 miliarde de euro, menita sa calmeze pietele.
Belgia e si ea analizata tot mai atent, dupa ce autoritatile de reglementare britanice le-au cerut bancilor din Regatul Unit sa faca publice informatiile privind expunerea fata de sectorul bancar belgian.
Cu toate acestea, unele voci indemna la calm.
"Nu, euro nu e in pericol. Asta datorita angajamentelor politice solide facute la toate nivelurile zonei euro, pentru a sprijini moneda unica, care ar trebui sa le transmita pietelor ca nu vor castiga lupta asta", a spus Iain Begg
Chiar si-asa, FMI mai are doar 280 de miliarde de euro, fonduri insuficiente pentru a salva Spania si Italia. In plus, o implicare prea puternica in problemele statelor din zona Euro ar putea sa scada credibilitatea institutiei.
Criza se adanceste in sanul Europei
Analistii economici sustin ca Italia este la doar un pas de incapacitatea de plata. Mai mult, exista voci care spun ca si Franta ar putea fi destabilizata daca pietele financiare nu se calmeaza. In plina agitatie, Comisia Europeana recunoaste ca Bruxelles-ul vrea mai multi bani ca sa poata mentine stabilitatea monedei unice.
Problema Italiei pleaca de la uriasa sa datorie publica. In ciuda planului de austeritate al premierului Berlusconi, exista riscul ca peste 6 ani datoria Romei sa ajunga la 150% din PIB daca nu se inregistreaza crestere economica.
Banca Centrala Europeana a anuntat ca nu va schimba dobanda de referinta, pentru a nu provoca noi fluctuatii la burse. Asta n-a impiedicat insa indicii bursieri de pe continent sa scada pentru a treia zi consecutiv.
FMI a ramas fara bani
Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a avea forta suficienta sa ajute statele care se confrunta cu dificultati privind balanta de plati, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde.
Nu este foarte departe momentul in care vom fi probabil nevoiti sa analizam aceasta chestiune", a spus Lagarde.