In timp ce marile burse din intreaga lume sunt in cadere libera pentru cea de-a opta sedinta consecutiv, Comisia Europeana a cerut noi masuri de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), mecanismul de 440 miliarde euro la care pot apela statele cu probleme din zona euro.

"Pentru a fi efectiv, EFSF trebuie sa fie credibil si respectat de catre piete", a declarat comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, la postul de radio BBC Radio 4.

Banca Centrala Europeana (BCE) a reluat joi programul de achizitii de obligatiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro, insa a refuzat sa includa si titlurile Italiei si Spaniei, tarile atacate in ultima perioada pe pietele financiare.

Astfel, liderii guvernelor europene, care au demonstrat ca uneori depasesc cu greu divergentele care ii separa, au revenit in centrul atentiei pentru a cauta solutii la criza.

Criza se adanceste in sanul Europei. La Bucuresti, bursa a atins minimul ultimelor 12 luni. La nivel global, indicii bursieri au cazut la nivelurile din 2008

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, vor discuta telefonic in urmatoarele ore, a declarat un apropiat al lui Sarkozy. Liderul francez il va suna de asemenea pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Diferenta dintre randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la zece ani ale Italiei si cel al bondurilor germane de referinta a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, la 3,92 puncte procentuale, in timp ce spread-ul pentru titlurile de stat spaionle s-a restrans cu 0,02 puncte procentuale, dar a ramas la 3,96 puncte procentuale, nivel nesustenabil.

Liderii europeni, institutiile financiare internationale si creditorii privati ai statului grec au ajuns pe 21 iulie la un nou acord de interventie externa pentru Grecia, consolidand totodata semnificativ prerogativele EFSF. Intelegerea nu a calmat insa pietele, randamentele obligatiunilor de stat ale Italiei si Spaniei atingand noi recorduri in ultimele zile.


Citeste si:

Criza datoriilor din Europa slabeste leul. Francul elvetian a atins un nou maxim istoric, iar euro a crescut cu 1,83 bani

FMI n-are bani sa salveze Spania si Italia de la colaps. Ce solutie le ramane statelor din Peninsula

Italia si Spania se indreapta spre dezastru. Capii UE suplimenteaza “fondurile de salvare” si cer masuri drastice de austeritate