FMI n-are bani sa salveze Spania si Italia de la colaps. Ce solutie le ramane statelor din Peninsula
La ora actuala, FMI detine 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), fonduri insuficinte pentru a ajuta Spania si Italia, daca se mentine modelul contributiei cu o treime la pachetele de ajutor extern pentru tarile din zona euro, folosit in cazurile Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Odata cu agravarea crizei din zona euro, Fondul Monetar International se intreaba daca o implicare mai puternica va risca banii si credibilitatea institutiei, noteaza cotidianul britanic Financial Times.
Daca se mentine modelul folosit pentru Grecia, Irlanda si Porrtugalia, FMI abia ar avea bani sa ajute Spania, iar pentru Italia nici nu s-ar pune problema, din cauza resurselor limitate. Totusi, din cauza nevoii disperate de credibilitate a zonei euro, care, dupa cum considera unii investitori, ar putea fi asigurata de FMI, Fondul ar putea impune anumite conditii tarilor creditate. In acest timp, FMI si-ar reduce semnificativ contributia financiara.
Dar sa le analizam pe rand. Spania ar putea fi un candidat mai bun pentru ajutorul FMI decat Grecia, potrivit jurnalistilor de la FT, deoarece are un nivel relativ scazut al datoriei raportate la PIB. Potrivit primelor estimari, o contributie a Fondului la un pachet de sprijin pentru Spania s-ar ridica undeva la 200-300 miliarde de euro. Institutia are insa disponibile, in prezent, doar 280 miliarde de euro.
O posibilitate pentru Spania ar fi si o linie flexibila de creditare, miscare lansata de Fond pentru statele cu probleme ale balantei de plati, dar cu economie solida.
De cealalta parte, Italia este prea mare pentru ca FMI sa aiba o contributie serioasa. Unii experti sustin chiar ca daca Italia ajunge intr-o criza de fonduri, atunci problema este deja una la nivelul intregii Europe, iar solutia nu mai poate fi individuala.
"FMI poate sustine economii medii si mici. Nu poate sprijini zona euro. Asta va trebui sa fie treaba Bancii Centrale Europene", este de parere Domenico Lombardi, fost reprezentant al Italiei la FMI.
Orice implicare a FMI in Spania si Italia va fi privita cu suspiciune de unele state emergente, insa zona euro trebuie sa importe credibilitate. Daca liderii zonei euro isi vor pierde mandria si vor permite Fondului sa aiba mai multa putere pentru mai putini bani, ramane de vazut, scrie Fianancial Times.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: