Ca urmare a modificarilor reglementarilor sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB, brokerul online Tradeville a initiat procedurile pentru admiterea la tranzactionare a companiilor americane. 

Bank of America, Intel, Apple, Visa si Coca-Cola sunt primele cinci companii americane care vor putea fi tranzactionate la BVB,a anuntat brokerul.

Actiunile vor fi disponibile la tranzactionare la BVB in intervalul orar 16.30 – 18.30. Blocul de tranzactionare este de o actiune, iar variatia maxima de pret este de +/-25% fata de pretul de referinta.

Actiunile celor cinci companii americane au fost inregistrate la finalul lunii ianuarie in sistemul de compensare-decontare al Depozitarului Central, alaturi de titlurile JPMorgan Chase & Co, Microsoft, Google, McDonald's si Merck & Company. Ulterior, a fost modificat codul BVB, astfel incat sa poata fi tranzactionate pe ATS si actiunile unor companii dintr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene.

Cum cumperi actiuni la companiile americane

Primul pas pentru a putea cumpara actiuni la companiile americane care se tranzactioneaza pe BVB este deschiderea unui cont la un intermediar autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care poate intermedia tranzactii de brokeraj.

Lista intermediarilor autorizati poate fi consultata pe site-ul BVB.

Pentru deschiderea unui cont, investitorii trebuie sa aiba disponibila o suma minima de bani, care difera de la un intermediar la altul, dar care se plaseaza undeva in jurul valorii de 3.000 de lei.

Cei care aleg sa tranzactioneze online, isi fac un cont care le ofera acces la platforma de tranzactionare, unde incep sa cumpere si sa vanda. Tranzactionarea se poate face si prin intermediul unui broker.

Actiunile companiilor americane se vor vinde pe piata din Romania la pretul de pe piata principala, transformat in lei.

Tradeville a inceput din 2011 sa aduca pe sistemul alternativ al BVB actiuni ale unor companii straine, titluri pentru care este market maker. Tradeville este in prezent market maker pentru actiunile emise de noua companii europene, respectiv Adidas, Deutsche Telekom, E.On, Christian Dior, Danone, Heineken, L’Oreal, Bayer si SAP. 

In ce iti investesti banii. Care sunt estimarile de evolutie a actiunilor celor 5 companii americane

APPLE - Performantele financiare ale Apple (AAPL) fac compania demna de atentia investitorilor. Raportarea financiara pe ultimul trimestru al anului 201a depasit cu mult consensul pietei si lansarea noului ipad. Cresterea de 73% a vanzarilor si de peste 100% a profiturilor, precum si cele 3 milioane de iPad 3 vandute in primele 3 zile de la lansarea au propulsat Apple in pozitia de cea mai valoroasa companie din lume.

Pentru primul trimestru din acest an, analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 28.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Desi mai temperate, estimarile Apple vorbesc de un avans de 21.5% al cifrei de afaceri si de 30.2% al profitului pe actiune. 

COCA-COLA - Titlurile Coca-Cola par a fi subevaluate in comparatie cu media segmentului de sector relevant (Pepsico Inc. si Dr. Pepper Snapple Group ), potrivit analistilor Tradeville. Din 1920 si pana in prezent, compania a distribuit dividende catre actionarii sai. In ultimii cinci ani, ritmul mediu de crestere a dividendului a fost de 7%, in timp ce anul trecut, randamentul brut anualizat a fost de 2.87%. Dividendul aprobat pentru acest an este de 0.51 USD pe trimestru, primul dividend fiind platit pe 1 aprilie actionarilor inregistrati in 15 martie.

Actiunile Coca-Cola sunt listate la NYSE, facand parte din indicii Dow Jones, S&P 500 si Rusell 1000, iar cel mai semnificativ actionar al companiei este Berkshire Hathaway, fondul administrat de Warren Buffet.

VISA - Actiunile Visa prezinta un potential de crestere important prin prisma migrarii catre moneda electronica.  
In acest moment lupta intre marile companii ce opereaza sisteme de plati se duce pe frontul noilor tehnologii, Visa lansand recent V.me, un serviciu de plati menit sa concureze PayPal si Google Wallet. 

Marja neta de profit inregistrata de Visa este de 43%. Pentru 2012 fiscal analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a veniturilor cu 10.6% si de 34.1% a EPS fata de anul fiscal 2011. Estimarile Visa sunt ceva mai optimiste fata de venituri (respectiv o crestere de 11-13%) si mai temperate vizavi de profitul pe actiune, asteptat sa avanseze cu 15-18%.

Visa Inc. opereaza cea mai mare retea de plati electronice in retail din lume, cu o cota din piata globala de circa 63% si intermediind tranzactii in valoare de 5.900 miliarde de USD intre 1 octombrie 2010 si 30 septembrie 2011.

BANK OF AMERICA - Titlul Bank of America Corp (BAC) are o volatilitate mare a pretului, reflectata si de valoarea ridicata a coeficientului beta (2.03), ceea ce poate starni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat. Rezultatul net de 84 mil. USD s-a realizat pe fondul vanzarii de active in T4 2011, inclusiv participatia detinuta la China Construction Bank Corp, cu pretul alunecarii pe locul secund in topul bancilor americane dupa active.

Pentru a calcula marja neta de profit in sectorul bancar, cel mai adesea se utilizeaza venitul net bancar. In urma calculelor, pentru Bank of America a rezultat un venit net bancar in 2011 de 66.236 mld. USD si o marja neta este 0.13%, explica analistul Tradeville.

Bank of America Corp (BAC) este una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, oferind servicii pentru persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii, dar si mari corporatii si guverne, in domeniul bancar, al investitiilor, al administrarii activelor si al managementului riscului. Este lider pe piata americana dupa criteriul retelei teritoriale cu circa 5.700 de sucursale si 17.750 ATM-uri, care deservesc 57 de milioane de clienti. Institutia opereaza si in afara granitelor SUA, in peste 40 de tari, iar actiunile sale intra in componenta Dow Jones Industrial Average.

INTEL - Intel este cel mai mare jucator de pe piata microprocesoarelor. Desi nu a reusit pana acum sa profite de explozia smartphone/smartpad, in ianuarie 2012 a semnat doua contracte importante cu Motorola si Lenovo pentru livrarea de cipuri pentru telefoane inteligente, iar recent a incheiat o intelegere cu Nissan privind furnizarea de cipuri pentru aceste automobile. 

Pentru anul 2012 analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 4,8% si o scadere de 2,4% a EPS fata de anul 2011. Intel nu a emis estimari privind EPS, dar este mult mai optimista cu privire la vanzari, anticipand cresteri de 7-9%. 

Intel este cel mai mare fabricant de produse pe baza de semiconductori din lume (dupa vanzari si capitalizare). Activitatea sa este axata pe productia de microprocesoare (pentru computere, dispozitive mobile si alte electronice), dar exista si divizii de software (inclusiv antivirusul McAffe si optimizatoarele Wind River) si memorii nonvolatile. Compania apartine sectorului tehnologic pentru care, din perspectiva rotatiei sectoriale, momentul optim de investire este varful recesiunii.