Cea mai mare privatizare din ultimii ani ar putea fi un esec. Guvernul cere prea mult pentru actiunile Petrom
bursa
Statul nu a facut suficienta publicitate, iar pretul de vanzare e mult prea mare spun analistii. Asa a gandit si guvernul care a facut astazi o sedinta fulger in care a decis sa reduca pretul de vanzare a actiunilor. Oferta de vanzare a 10% din actiuni OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, se desfasoara pana vineri la bursa.
Pretul maxim a fost stabilit de la bun inceput la 46 de bani pe actiune, iar astazi guvernul a aprobat si un pret minim de 37 de bani, adica media ultimului an la bursa. Asta inseamna ca statul va putea incasa intre 486 de milioane de euro, daca vinde actiunile la cel mai mic tarif si 603 milioane de euro, la cel mai mare. Desi oferta a inceput in urma cu 8 zile, clientii nu prea s-au imbulzit.
"Pot sa va spun ca, in primele zile, gradul de subscriptie a fost mai mic. In general, in ultimele doua si trei zile se fac subscrierile. Sunt convins ca vor depasi acel 80%, deci va fi o subscriere 100%", spune Ion Ariton, ministrul Economiei.
Persoanele fizice pot cumpara cel mult 15% dintre actiunile oferite, in valoare de aproximativ 70 pana la 90 de milioane de euro. Pentru ca pachetul minim care poate fi achizitionat este de 3000 de actiuni, doritorii trebuie sa aiba minim 261 de euro. Actiunile pot fi cumparate prin 3 firme de bokeraj din Romania si prin sucursalele a 3 banci.
Brokerii spun ca investitia in actiuni Petrom este profitabila. "Peste 2 - 3 ani probabil ca pretul de acum va parea mic", spune Gabriel Aldea, director adjunct firma de brokeraj.
Financial Times (FT) a scris despre oferta Petrom pentru a doua oara in aceasta saptamana. Articolul publicat pe blogul publicatiei este semnat de editorul pe piete emergente si este intitulat "Vanzarea Petrom: Pumnii stransi pentru vineri".
Istoricul listarii
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de luni la pretul de 0,381 lei/titlu. Stabilirea unui pret minim sub cotatia de la BVB sugereaza ca gradul de subscriere nu este foarte mare. Pretul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotatiilor de la BVB din ultimele 52 de saptamani, potrivit unor surse guvernamentale.
Totodata, operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Acesta a fost selectat la inceputul lunii aprilie.
In cazul in care oferta este subscrisa in intregime inainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii si Ministerul Economiei pot decide inchiderea anticipata, cu conditia ca perioada de subscriere sa fi durat cel putin cinci zile lucratoare.
Listarea la bursa a actiunilor Petrom, reluata anul viitor daca statul nu vinde minimum 80%
Procesul de listare la bursa a pachetului de actiuni din capitalul Petrom va fi reluat abia anul viitor, daca statul nu va reusi sa vanda minimum 80% din titlurile ofertate, sustine secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Lazar, citat de Mediafax.
"Daca nu va fi vandut cel putin 80% din actiuni, iar pretul nu il depaseste pe cel minim, tranzactia nu va mai avea loc, ci va fi reluata anul viitor", a spus Lazar.
Conform anuntului de vanzare, oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat potrivit prospectului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: