Problemele cu care se confrunta Europa au apasat in continuare asupra monedei euro si a burselor, care au inregistrat inca o saptamana de scaderi, scrie Bloomberg.

Euro a avut cea mai mare depreciere fata de dolar din ultimul an ca urmare a spe­culatiilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reduce dobanda pana la sfarsitul anului ca urmare a inrautatirii perspectivelor privind economia. Moneda unica a pierdut saptamana trecuta 3,9% fata de dolar, pana la o valoare de 1,3656 dolari, noteaza Ziarul Financiar.

"Tendinta de depreciere a euro va accelera", este de parere Ken Kickson, director de investitii in cadrul Standard Life Invest­ments din Edinburgh. "Solutiile care vin din Europa nu au succes si nu ajuta periferia zonei euro sau pietele de obligatiuni sa se stabilizeze."

Saptamana a fost marcata de un eveniment rar, interventia in forta a bancii centrale a Elvetiei pentru a limita aprecierea francului. Dupa anuntul privind stabilirea unei tinte de 1,20 de franci pentru un euro, moneda elvetiana s-a depreciat pe 6 septembrie cu 8,7% fata de euro.

Bursele au avut din nou un final de saptamana dominat de scaderi puternice dupa ce germanul Juergen Stark a surprins investi­torii cu decizia de a demisiona din consiliul de conducere al BCE din cauza divergentelor de opinie privind programul de achizitii de obligatiuni emise de tarile cu probleme.

Citeste mai multe pe www.zf.ro