Clientii prejudiciati in frauda de la Harinvest vor fi despagubiti de Fondul de Compensare
Despagubire. Sursa foto: Mediafax
Clientii prejudiciati in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest vor fi despagubiti, cu maxim 20.000 euro de persoana, dupa ce ASF a decis, joi, sa transmita Fondului de Compensare o nota in baza careia va putea acorda despagubiri, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
"Cei de la Fondul de Compensare au solicitat o decizie pentru a-i putea despagubi pe clientii prejudiciati de Harinvest. Sectorul responsabil pentru piata de capital din ASF a decis astazi (joi - n.r.) intocmirea unei note in baza careia pagubitii pot accesa Fondul de Compensare", au afirmat sursele citate.
Astfel, clientii prejudiciati cu pana la 20.000 de euro vor incasa o suma egala cu paguba. Clientii care reclama mai mult de 20.000 de euro vor primi compensatii de doar 20.000 de euro, iar pentru recuperarea diferentei de bani vor fi nevoiti sa mearga in instanta.
Vicepresedintele ASF Mircea Ursache afirma inca din luna februarie ca Fondul de Compensare a Investitorilor trebuie accesat pentru a-i despagubi pe pagubitii de la Harinvest.
Totusi, Fondul a solicitat o decizie de la ASF in baza careia sa poata incepe despagubirile.
La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, insa poate transfera banii doar daca ASF a constat ca Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clientilor. Fondul poate compensa si daca o autoritate judiciara a emis o hotarare definitiva prin care este suspendata posibilitatea investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei societati.
Cei mai importanti contributori la Fondul de compensare sunt firmele de brokeraj, cotizatia fiind stabilita in functie de trei componente, dintre care cea mai importanta este calculata in functie de veniturile din tranzactiile realizate.
Potrivit unor estimari, clientii ar fi fost pagubiti cu aproximativ 20 milioane lei, dintre care 10 milioane lei in perioada 13 - 15 noiembrie 2013.
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a participat alaturi de clientii pagubiti ai Harinvest la discutii cu reprezentanti ai ASF si a solicitat utilizarea Fondului de Compensare pentru despagubirea persoanelor prejudiciate.
In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la firma de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparte in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.
Maria Voinea este suspectata de DIICOT ca a falsificat notificari catre Depozitarul Central si in care figura ca clientii si-ar fi dat acordul pentru tranzactiile sell out (vanzare fortata a unor titluri pentru a obtine banii necesari platii altor actiuni).
Pana la data de 12 martie, la ASF au fost inregistrate 48 de petitii formulate, in mod individual, de catre fosti clienti ai Harinvest, care reclama vanzarea frauduloasa de catre firma de brokeraj a portofoliului de actiuni detinute, precum si faptul ca banii nu se regasesc nici in conturile clientilor si nici in conturile Harinvest.
"Nu ne putem pronunta cu privire la cuantumul prejudiciului, avand in vedere faptul ca la acest moment este vorba despre sume pretinse de persoanele in cauza (potrivit propriilor calcule si evidente) si nu sume stabilite in mod cert", se arata intr-un raspuns transmis de ASF la solicitarea Mediafax.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, luni, sa sesizeze DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest. Masurile si sanctiunile au fost decise la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea.
La jumatatea lunii decembrie, ASF a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre trei si cinci ani. Maria Voinea a fost amendata cu 100.000 de lei de ASF si i s-a interzis sa mai activeze timp de cinci ani pe piata de capital. Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sanctionata cu 338.500 de lei, suma redusa in partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocand o eroare de redactare. Valoarea cumulata a amenzilor dictate de ASF a scazut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.
Harinvest este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%).
Pe acelasi subiect: