Masurile si sanctiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea.

Controalele au inceput pe 8 ianuarie si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, iar la SSIF Broker in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit ASF. 

In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.

In privinta Bancii Comerciale Romane, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out (vanzare fortata, cand un broker nu poate deconta tranzactiile - n.r.), precum si cele corelate cu acestea, derulate de banca in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest, transmite Mediafax.