Aceasta crestere record pentru compania americana, care tocmai a lansat un nou produs (iPad 3) - ceea ce a accelerat cresterea, nu incanta pe toata lumea.

Specialistii sunt chiar ingrijorati si prevad o prabusire iminenta, asa cum s-a intamplat si cu Google in 2008, dupa o crestere asemanatoare.

Intr-un comentariu recent, Michael Hartnett, de la Bank of America, a identificat doua riscuri majore in ceea ce priveste pietele financiare in acest an. Unul dintre ele este China, a carei incetinire economica va afecta intreaga lume, iar al doilea este Apple, ale carei actiuni care cresc intr-un ritm record pun presiune pe burse.

Aceasta crestere masiva pe bursa a fost asemanata de analistul Doug Kass cu varful atins de actiunile Google, in 2007, dupa care a urmat prabusirea din 2008.

Entuziasmul generat de lansarea iPad 3 a impins actiunile Apple la 600,01 dolari in sedinta de joi pe bursa de la New York, un nou maxim istoric, la aproximativ o Luna dupa ce titlurile companiei au urcat in premiera la 500 de dolari. La acest pret, o singura actiune Apple a devenit mai scumpa decat un ipad Wi-Fi, care se vinde la pretul de 499 de dolari.

Noul iPad a aparut vineri in zece tari, inclusiv SUA, Canada, Singapore, Franta si Marea Britanie. Apple a vandut 55 de milioane de tablete de la lansarea primului IPad, in 2010, iar analistii Canaccord Genuity anticipeaza cresterea rapida a volumului la 65,6 milioane de unitati datorita lansarii celei de-a treia generatii.