Ce are in comun statul roman cu Google
Statul ar putea stabili un pret maxim de vanzare al actiunilor Petrom, nu un pret fix, iar pretul final la care se va realiza oferta ar putea fi stabilit in functie de ordinele de cumparare plasate de investitori, ca in cazul ofertei Google.
Pretul final al ofertei publice secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile Petrom ar putea fi stabilit la sfarsitul perioadei de derulare a ofertei pe baza ordinelor plasate de inves-titori, potrivit unor surse de pe piata de capital.
Spre deosebire de ofertele publice initiale de vanzare de actiuni (IPO) de la Transelectrica si Transgaz, unde pretul a fost fix, oferta Petrom ar putea avea doar un pret maxim sau un interval de pret (pret maxim si pret minim), aprobat de Guvern.
Astfel, investitorii vor putea plasa ordine de cumparare de actiuni la diferite preturi, in intervalul stabilit. Ordinele vor fi ierarhizate descrescator in functie de pret, iar pretul final va fi acela la care oferta va fi acoperita in intregime. Aceasta metoda de stabilire a pretului a fost utilizata si in oferta publica prin care Google s-a listat pe bursa NASDAQ, derulata in 2004. Oferta derulata de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, la finele lunii mai, s-a realizat printr-un procedeu asemanator, scrie Ziarul Financiar.