In primele trei luni ale anului trecut, Petrom a inregistrat un profit net de 807 milioane lei si vanzari de 3,933 miliarde lei.

Pe partea financiara, in primul trimestru din acest an compania a consemnat un rezultat negativ de 181 milioane lei, fata de un profit de 14 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferentele de curs de schimb ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul.

"In primul trimestru am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila. In E&P (Explorare si Productie - n.r.), pentru prima data de la privatizare, am reusit sa crestem debitele zilnice medii de productie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan", a declarat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a explicat ca pe segmentul R&M (Rafinare si Marketing - n.r.) performanta operationala a fost influentata negativ de pretul ridicat al titeiului si de persistenta cererii scazute, care au pus presiune pe volume si pe marje. In acelasi timp, in G&E (Gaze si Energie - n.r.), cresterea cotei de import si preturile mai mari la gazele de import au influentat negativ rezultatele.

Cum arata noul sediu Petrom, proiectul celor mai mari cladiri de birouri din tara? GALERIE FOTO! VIDEO!

Profitul inainte de dobanzi si impozite (EBIT) al grupului Petrom a fost de 1,192 miliarde lei (282 milioane euro), cu 26% peste valoarea din primele trei luni ale anului trecut.

In Explorare si Productie, EBIT excluzand elementele speciale a fost de 1,261 miliarde lei (298 milioane euro), cu 42% mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorita cresterii preturilor la titei si gaz condensat, ce au compensat integral cheltuielile mai mari de explorare si impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului.

In Rafinare si Marketing (R&M), Petrom a avut un rezultat negativ EBIT CCA excluzand elementele speciale de 52 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat pierderile din primele trei luni ale anului trecut, de 18 milioane lei.

In activitatea de Gaze si Energie (G&E), valoarea EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 39 milioane lei la 33 milioane lei, reflectand costurile mai mari de achizitie a gazelor, generate de cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze interne si de import pentru consumul intern, non-tehnologic, potrivit companiei.

Alimentezi la OMV Petrom? Vezi cum poti sa cumperi cea mai ieftina benzina!

In Romania, productia totala de titei, gaze si condensat a fost de 15,75 milioane barili echivalent petrol, cu 1% mai mica decat in primul trimestru al anului trecut.

Productia de titei si gaze in Kazahstan a crescut cu 27%, la 1,03 milioane barili echivalent petrol, datorita punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe.

La finele primului trimestru, Petrom avea 24.339 de angajati, cu 323 de persoane mai putin decat la inchiderea anului trecut, cand erau 24.662 de salariati. In comparatie cu primele trei luni ale anului trecut, numarul angajatilor este mai mic cu 3.287. La 31 martie 2010 erau 27.626 de salariati.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 23,535 miliarde lei, calculata la ultimul pret de marti.

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.

Boc vrea pe 9,84% din actiunile OMV Petrom, cat a luat statul pe pachetul majoritar VIDEO