Lunile februarie si martie 2009 au adus cele mai dramatice caderi ale bursei, cand Romania intrase in criza de lichiditati si incepea negocierea imprumutului de aproape 20 de miliarde de euro cu institutiile financiare europene.

Cine a avut curaj si a cumparat actiuni in perioada de scadere maxima vede acum rezultatele: a castigat de trei ori mai mult decat a investit. De exemplu, in ultimul an, actiunile Rompetrol au crescut cu 230%, cele ale producatorului de componente auto Compa cu 245%, Biofarm a avut o crestere la Bursa de 257%, iar SIF Transilvania de 226%.

Castigurile se mentin si in 2010. Astfel actiunile Petrom si BRD, cele mai mari companii locale listate la BVB, au adus investitorilor castiguri de 12% saptamana trecuta.

Indicele general al pietei, BET-C, a atins cel mai ridicat nivel din 6 octombrie 2008, de la inceputul acestui an si pana acum acesta avansand cu 10,81%.

Ce a dus la aceasta crestere a Bursei? In primul rand contextul extern favorabil, urmat de incheierea crizei politice care a izbucnit in Romania la sfarsitul lui 2009, explica Razvan Pasol. Pe de alta parte, prognozele pe 2010 sunt unele optimiste, spune acesta, cu toate ca nu se asteapta cresteri spectaculoase.

"Evolutia de saptamana trecuta a fost una surprinzatoare si de bun augur pentru piata locala. Am insa retineri in ceea ce priveste evolutia urmatoare, din cauza volumelor destul de mici, ceea ce inseamna ca aprecierea a fost sustinuta in principal de speculatori. Daca in perioada urmatoare o sa vedem si o crestere a volumelor, putem trage o concluzie mai elocventa. Deocamdata este bine sa ramanem prudenti", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare din cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.

Razvan Pasol, presedintele companiei de brokeraj Intercapital Invest, spune insa ca aceasta evolutie pozitiva nu poate fi pusa doar pe seama speculatorilor, fiind de parere ca este inca foarte mult loc de crestere in acest an.

"Actiunile romanesti sunt cu 50%-70% sub maximul din 2007, in timp ce actiunile din Statele Unite sunt doar cu 20%-30%", a declarat el.

In acelasi timp, analistii bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca indicele BET are cel mai mare potential de crestere dintre indicii burselor din regiune, de peste 75%.