Listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti este prezentata ca fiind cel mai important eveniment de pe piata locala de capital din acest an, fapt care arata insa ruptura dintre Bursa si economia reala, scrie Ziarul Financiar.

Scopul principal al listarii este insa usurarea transferului actiunilor pentru cei care vor sa vanda sau pentru investitorii care vor sa cumpere actiuni BVB pariind pe dezvoltarea pietei de capital.

In primele trei minute de transfer, valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproape 283.000 de lei, informeaza Mediafax. Ulterior, lichiditatea a crescut, insa pretul a coborat treptat, astfel ca la ora 10:08 un titlu BVB era transferat pentru 31 de lei. Pretul minim atins in primele opt minute de tranzactionare a fost de 30 de lei, pe un volum de 26.000 de actiuni. La ora mentionata, valoarea schimburilor se ridica la 783.300 lei.

Actiunile operatorului de piata se tranzactioneaza la Categoria a II-a a BVB.

Bursa are un capital social de 76,74 milioane de lei, divizat in 7,67 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 10 lei. Anterior listarii, BVB avea 341 de actionari, din care 256 persoane fizice. Cel mai mare actionar al BVB era proprietarul casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, Daniel Tepes (cu o participatie de 4,53%), urmat de omul de afaceri Mircea Musgociu (4,34%).